Aspergequiche met ham en rucola (melkvrij)

293

Deze melkvrije aspergequiche met ham en rucola is typisch zo’n gerecht om te eten met Pasen, maar beperk het niet tot die twee dagen. Feestelijk het weekend in, gasten over de vloer… ? Met dit gerecht kun je heel fijn samen melkvrij genieten van de maaltijd! Groene asperges zijn een typische voorjaarsgroente die je vooral veel ziet in april, mei en juni. Vandaar ook dat het zo’n veel gebruikte groente is in gerechten met Pasen.

Hoewel je asperges bijna het hele jaar rond kunt kopen, hetzij ingevroren, het zij ingevlogen uit …. zijn verse groene asperges het allerlekkerst. Want laten we eerlijk wezen. Je kunt ze bevroren kopen, maar na ontdooien worden ze toch een beetje papperig en het zijn juist de knapperige stelen die we willen in deze aspergequiche.

Asperges bewaren

Normaal gesproken kun je asperges een paar dagen goed bewaren door ze in een vochtige theedoek in je groentela te leggen. Wil je ze wat langer bewaren dan kun je ze invriezen. De boer waar mijn schoonvader ze kocht, vertelde hem dat je de asperges dan eerst even moet schillen, maar je hoeft ze niet te koken. Leg de asperges in de vriezer en haal ze eruit wanneer nodig. Breng ze daarna gewoon bevroren aan de kook. Niet ideaal voor dit gerecht. Want het kan de quiche te vochtig maken als ze ontdooien en vocht afgeven in de oven. Maar voor andere gerechten een prima tip. Note: het schillen van dunne groene asperges is niet echt nodig.

Vegetarische Aspergequiche zonder melk

Asperges, ham en ei lijken wel een onlosmakelijk trio dat niet zonder elkaar gegeten kan worden. Maar dat is natuurlijk niet zo. Dit gerecht kun je prima vegetarisch maken door de ham weg te laten. Vervangen door een vegetarische/vegan ham zou ik niet zo snel doen. Qua samenstelling en smaak haalt dat het niet bij echte gedroogde ham dus kies liever voor een andere vega(n) topping. Bijvoorbeeld door een handje gehakte nootjes over de gebakken quiche te strooien.

Vegetarische topping voor aspergequiche

Als alternatief voor de ham in deze aspergequiche kun je deze vegetarische nootjestopping een kans geven: “Bak een hand geschaafde amandelen 6-7 minuten in een klontje plantaardige boter op laag vuur. Haal de pan van het vuur, roer 1 theelepel citroensap en 1/4 theelepel zout door de amandelen en verdeel over de quiche.” Deze culinaire tip voor asperges heb ik uit De smaakbijbel van Niki Segnit.

Een meer traditionele quiche met een kaaslaagje is ook een optie nu er steeds betere vegan kaas op de markt is. Zo zou je voor het bakken een laagje geraspte vegan Gouda of vegan mozzarella kaas over de aspergequiche kunnen verdelen. Dit smelt wel net iets anders dan echte kaas, maar het komt in de buurt. Of je kunt er ná het bakken een stukje vegan pecorino kaas overheen raspen in combinatie met een handje rucola.

Welke melkvrije soorten ham kun je gebruiken in deze quiche?

Het lekkerste in deze melkvrije aspergequiche is om een rauwe ham of gedroogde ham te nemen. Deze zijn bijna altijd melkvrij en lactosevrij. Heb je echt een goede pure rauwe Italiaanse ham, dan zal deze bijna alleen maar varkensvlees en zout bevatten. Maar draai de verpakking voor de zekerheid even om, want enkele merken voegen er nog allerlei extra conserveringsmiddelen aan toe en héél zelden lactose. Tot nu toe heb ik alleen bij één soort gedroogde ham (een jamon curado) gezien dat er kaliumlactaat in zit, dit kan, maar hoeft niet eens van melk gemaakt te zijn.

Staat er een melkvrij logo op, dan zit je in ieder geval goed. Let wel op dat sommige melkvrij logo’s alleen ‘lactosevrij’ betekenen. Melkvrije soorten rauwe ham die lekker zijn in deze melkvrije aspergequiche:

  • Jamon Curado
  • Parmaham
  • Prosciutto crudo
  • Prosciutto di … Italiaanse plaats of streek
  • Serranoham
  • Coburgerham
  • Coppa di Parma

Aspergequiche warm of koud eten?

Warm uit de oven met nog wat extra ‘koude’ prosciutto en rucola er bovenop is deze aspergequiche op zijn best, maar eenmaal afgekoeld zijn de smaken nog beter in een quiche getrokken waardoor je alles smaken nog beter proeft. Daarom is deze quiche, net zoals de meeste soorten prima koud te serveren. Dit is dan ook een prima buffetgerecht voor een feestje, warm én koud. Toch nog een restje over om opnieuw op te warmen? Verwarm de oven voor op 150°C en warm een kwartiertje op, maar verwijder vooraf dan wel even de verse rucola.

Melkvrije recepten voor Pasen

Pasen is zo’n feest die mensen meestal met familie vieren, waarbij het samen eten centraal staat. Andere mensen vinden het vaak lastig om opeens melkvrij te koken voor een gast die geen melk mag. Misschien zijn deze recepten iets voor jouw paaslunch/brunch:

Aspergequiche met ham en rucola

Porties 4 personen

Equipment

  • Bakbonen
  • Langwerpige taartvorm van 35 x 12,5 cm

Ingrediënten

Bodem

  • 100 gram plantaardige margarine
  • 1 eidooier
  • 200 gram bloem
  • 1 á 2 el ijskoud water

Vulling

  • 500 gram groene asperges
  • 40 gram rucola sla
  • 4 eieren
  • 1 tl gedroogde peterselie of 1 el vers (fijngehakt)
  • 1/2 tl citroenrasp
  • peper & zout naar smaak
  • 100 gram prosciutto crudo 50 gram in de quiche + 50 gram ongebakken bovenop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartvorm of quichevorm in.

Bodem

  • Snijd de boter in blokjes en kneed met het eigeel door de bloem totdat je grote samenhangende kruimels krijgt. Voeg dan 1 el ijskoud water toe en kneed tot een soepel deeg. Is het deeg nog te droog voeg dan steeds een paar druppels water per keer toe.
  • Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap in de vorm van je taartvorm en bekleed je taartvorm ermee. Zorg ervoor dat er geen kieren in de bodem zitten in verband met de vloeibare vulling later.
  • Leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel de bakbonen over de vorm. Bak de bodem met de bakbonen 10 minuten op 200 °C.

Vulling

  • Maak intussen de asperges schoon en hak de helft van de rucola in fijne stukjes totdat je ongeveer 2 el fijngehakte rucola hebt. Bewaar de andere helft van rucola totdat de quiche gebakken is.
  • Kluts de eieren met de peterselie, fijngehakte rucola, citroenrasp, peper en zout.
  • Haal de bodem uit de oven en laat een paar minuutjes afkoelen.
  • Schenk het ei-met-kruiden mengsel over de bodem. Verdeel de asperges over de bodem en verdeel er dan de helft van de ham overheen.
  • Bak de quiche ongeveer 30 minuten op 180 – 200 °C.
  • Laat de quiche een paar minuutjes afkoelen en verdeel er dan de rest van de ham en rucola overheen.

Notities

Prosciutto is redelijk zout, houd daar rekening mee bij het toevoegen van zout aan je quiche.
calorieën: 447kcal
Gang: buffet, Hoofdgerecht
Keuken: Engeland, Nederland
Trefwoord: asperges, buffet, ham, hartige taart, koemelkvrij, lactosevrij, melkvrij, notenvrij, ovengerecht, Pasen, peterselie, prosciutto, quiche, rucola, sojavrij, suikervrij, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 447kcal | Koolhydraten: 23.5g | Proteïne: 18.3g | Vet: 30.2g | Verzadigd vet: 10.6g | Meervoudig onverzadigde vetten: 1.6g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 14g | Natrium: 3.2mg | Kalium: 40mg | Vezels: 3.1g | Suiker: 1.8g | Vitamine A: 200IU | Vitamine C: 39mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 3.8mg | Calcium: 17.5mg | Magnesium: 5mg | Fosfor: 6.5mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close