Vegan bosbessenbroodjes zonder melk om je vingers bij af te likken. Witte bolletjes zonder melk zijn in de winkel niet te koop en daarom maken we ze af en toe zelf. Doordeweeks hebben we een foolproof recept nodig om zeker te weten dat we de soep mét witte broodjes kunnen eten. Daarom gebruiken we vaak een pak mix voor wit brood. Hiermee kun je 10 tot 12 kleine bolletjes maken en die gebruik ik nu ook voor het maken van deze bosbessenbroodjes.
Bosbessenbroodjes zonder melk
Een broodmix voor wit brood kun je ook gebruiken om zelf andere soort broodjes mee te maken zoals deze bosbessenbroodjes. Andere opties zijn kaneelbroodjes, broodjes met knoflook & kruiden of cranberrybroodjes met vegan witte chocolade. Zo weet je in ieder geval dat er geen melk in zit. Ik liet me voor dit recept inspireren door de blog Rainbow nourishments die prachtige broodkransen maakt in allerlei smaken. Via de link kom je uit op een broodkrans met frambozen en pistache en dat zou je ook kunnen doen met deze broodjes. Vervang de bosbessen in dit recept door frambozen en voeg in stukjes gehakte pistachenootjes toe aan de vulling.
Bosbessen vulling
Neem voor dit recept 1 Amerikaanse cup bevroren bosbessen. Omgerekend is dat ongeveer 110 gram. Je kunt hiervoor ook verse bosbessen gebruiken, maar bevroren zijn ze vaak net iets voordeliger in prijs en voor het maken van de vulling maakt het niet uit.. Bij Lidl, AH en andere supermarkten vind je dit tussen het bevroren fruit in het vriesvak. Door de bosbessen samen met suiker, maizena en water in een pannetje aan de kook te brengen maak je eigenlijk een soort jam.


Broodmix voor wit brood zonder melk
Een broodmix voor wit brood zonder melk is ideaal als je eens wit brood of witte zachte bolletjes wilt eten. Wij gebruiken meestal de Molensteen witbroodmix (zoals ook bij deze bosbessenbroodjes) en soms een mix van Lidl – als ik het merk weer vind, zal ik hier even een link plaatsen. Maar let op! De meeste broodmixen voor wit brood bevatten melk. Enkele verpakkingen vermelden alleen dat ze sporen van melk kunnen bevatten, dus dubbelcheck altijd de verpakking.
Waar koop je melkvrije witbrood mix?
Waar vind je witbroodmix zonder melk? Ik heb hieronder een aantal merken op een rijtje gezet die je kunt proberen. Wij gebruiken bijna altijd de broodmix van De Molensteen en daarvan lukken de broodjes bij ons altijd goed. Met de andere mixen heb ik zelf geen ervaring dus ik kan niet goed inschatten hoe makkelijk dat deeg zich tot deze broodjes laat verwerken. In ieder geval zijn dit de mixen voor zover ik weet.
Heb jij goede tips voor melkvrije witbroodmixen, laat het weten in de comments hieronder! Zo kunnen we van elkaar leren en help je ook weer anderen die op zoek zijn.
- Mix voor witbrood van Molensteen – Albert Heijn ~ € 1,25
- Plus witbroodmix ~ € 0,93
- Koopmans Wit Brood Mix 450 – Jumbo & Plus, Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet ~ € 0,99
- Peak’s Free From Broodmix Wit 450g (glutenvrij) – Jumbo ~ € 2,99
- Schär Brood mix (glutenvrij) – Albert Heijn ~ € 3,99
Vegan bosbessenbroodjes maken
Nu we weten welke mixen er zijn kunnen we aan de slag met de broodjes. Het idee is dat je het deeg van je broodmix maakt volgens de verpakking, tot de eerste rijs. Dat wil zeggen, je mengt een hoeveelheid water of plantaardige melk (volgens de verpakking) door de mix, kneed het deeg en zet het deeg 30-60 minuten op een warme plek. Dat is de eerste rijs. Ondertussen maak je alvast de bosbessenvulling, maar daar heb je niet zoveel tijd voor nodig.


Deeg uitrollen & weer oprollen
Is het deeg in volume flink toegenomen, dan kun je verder gaan met het deeg uitrollen. Bestuif je werkblad met ruim voldoende bloem, want het deeg kan op dit punt nog best plakkerig zijn. Maak een langwerpige vorm van het deeg en rol uit in een rechthoekige lap van ongeveer 25 x 45 cm.
Je zult merken dat het deeg behoorlijk elastisch is geworden. Dat komt door de gluten die zijn ontwikkelde door het kneden. Doordat het zo elastisch is, zal het wel steeds een beetje ’terugveren’ als je het uitrolt. Blijf gewoon in de lengte en in de breedte heen en weer rollen totdat je ongeveer het juiste formaat hebt bereikt. Verdeel nu de bosbessenvulling uit over het hele stuk deeg. Daarna kun je beginnen met oprollen.

Rol het deeg over de lange kant helemaal op tot een lange rol. Snijd daarna in 12 gelijke stukken en leg ze in een ingevette ovenschaal met de snijkant naar beneden. Besprenkel of besproei de broodjes met wat water, dek af en laat nog een halfuurtje staan voor de tweede rijs. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C. Eventueel kun je ze op dit punt ook op een koele plek of in de koelkast wegzetten om de volgende ochtend af te bakken. Zo hoef je niet extra vroeg op te staan om deze lekkere broodjes bij het ontbijt te eten.

Bosbessenbroodjes bakken
Nu de bolletjes een tweede rijs hebben gehad, kun je ze zo in de oven schuiven. Doe wel even een schaaltje met water onderin de oven, zodat de broodjes niet uitdrogen tijdens het bakken. En.. vergeet niet de temperatuur na 10 minuutjes iets lager te zetten. Met 15 tot 20 minuten bakken zijn de broodjes klaar.



Glazuur & citroen
Maak de bosbessenbroodjes extra lekker door na het bakken een citroenglazuur over de broodjes te sprenkelen en ze daarna te bestrooien met wat extra citroenrasp. Dezetoevoeging zorgt ervoor dat alle smaken nog beter tot hun recht komen. Wil je de broodjes extra zoet maken, verdubbel dan de hoeveelheid glazuur.
Melkvrije broodrecepten
Zin gekregen om ook zelf broodjes te bakken? Hier zijn nog wat meer melkvrije broodrecepten:
- Krentenbollen (vegan)
- Sinaasappel soda bread – zonder gist (vegan)

Bosbessenbroodjes (vegan)
Equipment
- 1 mixer met deeghaken
- 1 Steelpan
- 1 Deegroller
- 1 bakvorm circa 25 x 30 cm
- 1 maatlepels
- 1 vuurvast schaaltje
Ingrediënten
- 1 broodmix voor wit brood
- extra bloem voor bestuiven werkblad
- olie voor invetten bakvorm
Bosbessen vulling
- 110 gram bevroren bosbessen
- 3 el suiker
- 1 el water
- 2 el maizena
Glazuur
- 3 tl poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 1 el citroenrasp
Instructies
- Meng in een grote kom de broodmix met een hoeveelheid water zoals op de verpakking staat omschreven.
- Dek de kom af en laat 30-60 minuten rijzen op een warme plek in huis totdat de hoeveelheid deeg ongeveer is verdubbeld.
Bosbessen vulling maken
- Doe bosbessen, suiker, maizena en water in een steelpan en breng op een laag vuur al roerend aan de kook. Blijf rustig roeren totdat je merkt dat de vulling dik begint te worden. Als het een beetje geleiachtig wordt, zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen, terwijl je ondertussen het deeg uitrolt.
- Bestuif je werkblad ruim met bloem, neem het deeg uit de kom en bedek met wat extra bloem als je merkt dat het deeg nog erg plakkerig is. Maak van het deeg een langwerpige rol en rol dan uit met de deegroller tot een lap van ongeveer 25 x 45 cm.
- Bestrijk het deeg met de bosbessenvulling en rol het daarna over de lengte op tot een rol. Snijd de rol in 12 gelijke delen en leg ze met de snijkant omhoog, naast elkaar, in een bakvorm of op een bakplaat met bakpapier.
- Maak de broodjes een beetje vochtig, dek af en laat nog een half uur rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 °C (210 °C voor een hetelucht oven).
- Schuif de broodjes in het midden van de oven en zet onder in de oven het vuurvaste schaaltje met water. Bak de broodjes 10 minuten op 230 °C en zet daarna de oven lager op 200 °C. Bak dan nog 5 tot 10 minuten.
Glazuur
- Meng de poedersuiker en citroensap tot een dik vloeibaar mengsel en besprenkel de broodjes ermee. Strooi daarna de citroenrasp over de broodjes. Voor wat zoetere broodjes maak je een dubbele hoeveelheid glazuur.Scheur de broodjes voorzichtig van elkaar los en enjoy!
Notities
Nutrition
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben heel benieuwd hoe je dit recept vindt en hoe het bij jou is geworden. Laat een reactie achter onder dit bericht of tag @milkfreeacademy op Instagram?