Cake zonder melk en eieren (vegan)

1K

Deze vegan cake met aardbeien en slagroom is misschien niet heel culinair, maar wel ontzettend makkelijk om te maken en zelf naar smaak op te leuken. Want wanneer je geen melk mag en geen ei, dan kan het een hele verademing zijn om deze cake zonder melk en eieren gewoon uit een pakje te maken. Soms is kunnen kiezen voor een mix net datgene wat je leven iets simpeler maakt.

Een kant-en-klare cakemix gebruiken is iets waarvan dacht dat ik het nooit zou aanraden, want een eenvoudige standaardcake is toch zo gemaakt? Zelfs een vegan cake. Maar de vegan cakemix van Koopmans is echt de moeite waard. Wij gebruikten deze cakemix om een cake zonder melk en eieren te maken en daarmee maak je echt een mooie smeuïge, luchtige cake. Ik kon het alleen niet laten om het beslag op te leuken door het (letterlijk) een plantaardig kleurtje te geven en versieren met fruit en plantaardige slagroom. Zo maak je van het leven een feestje, toch?

Melkvrij eten betekent bijna alles zelf maken

Al je gerechten zelf koken en bakken zonder hulp van ‘pakjes en zakjes’ zoals Karin Luiten dat ooit bedacht, daar sta ik helemaal achter. Mag of wil je geen melkproducten eten en drinken dan ontdek je algauw dat alles zelf maken eerder regel is dan uitzondering. Want alleen als je alle gerechten zelf samenstelt, weet je 99% zeker wat er in zit. Die 1% uitzondering geldt voor producten waarbij je niet 100% zeker weet dat het melkvrij is.

Taart zonder melk kopen?

Alles altijd zelf klaarmaken, is voor ons echt geen punt. Maar soms hebben ook wij even geen zin. Waar een ander voor een feestje een kant-en-klaar lekker taartje koopt, kunnen wij dat meestal niet of je hebt nauwelijks keuze. Als voorbeeld is er van alle HEMA-taarten precies één die vegan is en dus geen melk bevat, maar dan moet je wel net trek hebben in appeltaart. Allemaal niet zo erg en vaak is het allang fijn dát er iets is, maar zonder melkproducten heb je nu eenmaal veel minder keuze in wat je eet.

Cake zonder melk maken

Nu heb je voor het maken van een cake eigenlijk helemaal geen melk nodig, maar waar je wel even op moet letten is dat je een plantaardige boter of margarine gebruikt. In principe kun je dan bijna elke standaard cake recept melkvrij maken. Zo maakte ik eerder deze zeer luchtige appelcake zonder melk en een vegan bananenbrood met speculaas.

Cake zonder melk en eieren maken

Mag je ook geen eieren of soja, dan vallen de meeste standaard cakerecepten af en ook de meeste cakemixen kun je dan niet gebruiken. Cakemixen zelf zijn vaak vrij van melk en eieren, maar daarbij moet je dat dan alsnog zelf toevoegen. Melk kun je vrij makkelijk vervangen door een andere vloeistof. Eieren vervangen is iets lastiger. Maar je kan het wel proberen door elk ei te vervangen door een halve geprakte banaan of 50 gram appelmoes. Zoek maar eens op vegan cakerecepten en je zult zien dat er weer een wereld aan mogelijkheden voor je open gaat.

Vegan cakemix van Koopmans

Vegan cake uit een pakje voelt voor mij een klein beetje als zondigen, maar gemak dient de mens. Ik begrijp ook wel waarom anderen hier graag voor kiezen. Je voegt toe wat er op het pakje staat, doet wat er op het pakje staat en je bakt zolang als dat er op het pakje staat. De kans op falen is minimaal en dus staat er een uur later een heerlijke verse cake te geuren in je keuken.
Deze vegan cakemix van Koopmans is o.a. te koop bij: Albert Heijn, Jumbo, Plus en Coop voor circa € 1,99.

Geef kleur aan je cake(mix) met een plantaardige kleurstof 😉

Bij wijze van een ‘no waste’ experiment, heb ik in mijn cake de helft van de sojamelk vervangen door rode kool sap. Huh, hoor ik je denken? Ja, het lijkt misschien vergezocht, maar het geeft de gebakken cake een mooie lichtpaarse kleur. Je zou denken dat dit de smaak nogal stevig beïnvloedt, maar niemand in mijn gezin heeft het geproefd, voordat ik vertelde hoe de cake aan de paarse kleur komt. Hiermee kon ik mijn eigen punt bewijzen dat je melk heel goed kunt vervangen door een andere vloeistof, hoewel niet écht alles mij geschikt lijkt.

Op dag 1 maakte ik rode kool met appels voor het avondeten. Daar moet een laagje water aan worden toegevoegd dat tijdens het koken knalpaars kleurt. Bij het afgieten van de kool, kun je dit opvangen, laten afkoelen en in de koelkast bewaren. De volgende dag, dag 2 gebruikte ik 100 ml van dit paarse sap en deed dit door de helft van het beslag. Door de andere helft van het beslag deed ik 100 ml ongezoete sojamelk. In het cakeblik maakte ik twee laagjes en roerde dat een klein beetje door elkaar.

Melkvrije cake variaties

Nu is het natuurlijk een beetje vergezocht om rode kool sap te maken speciaal voor deze cake zonder melk en eieren. Dus dat zou ik ook niet doen. Maar een cake met twee kleuren maken kan ook heel makkelijk door de melk te vervangen door bijvoorbeeld rode bessensap (bijv. Zonnatura) of een andere sterk kleurende drank.

Een andere manier om deze cake op te leuken is door één of twee schepjes cacao door de helft van de mix te mengen. Ook kun je overwegen om stukjes appel met kaneel, frambozen met vegan witte chocoladestukjes, of pure chocoladestukjes toe te voegen aan de mix. Een ander idee is een citrusachtige cake maken door wat sinaasappelrasp door het beslag te mengen en daarna een icing op de cake te doen gemaakt met poedersuiker en water of sinaasappelsap. Zo maak je heel makkelijk steeds een andere cake. Ook door te variëren van vorm, kun je er weer net iets anders van maken. Neem je een standaard cakeblik of gebruik je een ronde vorm? Het is aan jou.

Twee kleuren cake zonder melk en eieren

Porties 20 plakjes
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur

Equipment

  • 1 cakeblik van 25 cm lang
  • 2 beslagkommen
  • 1 kleine pan
  • 1 handmixer

Ingrediënten

  • 1 vegan cakemix (Koopmans)
  • 150 gram plantaardige margarine
  • 100 ml plantaardige melk ongezoet
  • 100 ml bessensap

Optioneel

  • aardbeien
  • blauwe bessen
  • plantaardige slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm in met een beetje olie of margarine en bestuif het dan met een beetje bloem.
  • Verdeel de cakemix over twee beslagkommen.
  • Doe de margarine in de pan en laat op een laag vuur smelten. Verdeel de boter daarna over de twee kommen. Als dat makkelijker meten is, kun je de boter ook eerst door de helft doen en dan in twee keer laten smelten.
  • Voeg aan de ene kom de melk toe. Voeg aan de andere kom het bessensap toe. Gebruik een handmixer op een lage stand om de ingrediënten in elke kom tot een beslag te mixen. Doe dit ongeveer 1 minuut totdat je een glad beslag hebt, maar mix niet te lang door. Het beslag is vrij stevig.
  • Doe het beslag 1 voor 1 in de cakevorm en roer of schep met een mes of lepel beide kleuren een beetje grof door elkaar.
  • Bak de cake in circa 60 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake 2 minuten afkoelen, verwijder dan uit de cakevorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de cake in plakjes en versier met plantaardige slagroom, aardbeien en blauwe bessen.
calorieën: 111kcal
Gang: Cake, Dessert, gebak, Nagerecht
Keuken: Nederland
Trefwoord: bakrecept, cake, dessert, eivrij, feestje, fruit, gebak, high tea, kids, koemelkvrij, melkvrij, notenvrij, taart, toetje, zuivelvrij

Nutrition

Serving: 30g | Caloriën: 111kcal | Koolhydraten: 15g | Proteïne: 1.5g | Vet: 4.8g | Verzadigd vet: 2.1g | Natrium: 0.27mg | Suiker: 8.4g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close