Zelf brood zonder melk maken, maar geen idee waar te beginnen? Probeer eens dit recept voor melkvrij soda bread. Het ziet eruit als brood, ruikt als brood en proeft als brood, dus dan zal het wel brood zijn! En een makkelijker manier van brood maken is er bijna niet. Want in tegenstelling tot andere soorten brood heb je bij soda bread geen gist nodig om je brood te laten rijzen én heeft het geen rijstijd nodig voordat je het brood in de oven schuift.
Brood bakken met baking soda
In plaats van gist gebruik je bicarbonate soda om het brood te laten rijzen. Dit is hetzelfde als baksoda of baking soda, maar niet te verwarren met bakpoeder of zilver soda voor het schoonmaken. Soda bread vind zijn origine in Ierland. Daar kwam ongeveer 180 jaar geleden bicarbonate soda voor het eerst op de markt. Het bleef veel langer goed dan gist en bleek goed te werken als alternatief rijsmiddel voor gist in brood. Wil je gist in brood vervangen door baking soda, dan is het belangrijk dat je een zuur ingrediënt aan je deeg toevoegt om de soda in werking te zetten.
Test je baking soda!
Zoals gezegd is het fijne aan het maken van soda bread dat het bijna niet kan mislukken. Maar als je bijna geen baking soda gebruikt, check dan van tevoren of het nog bruikbaar is. De houdbaarheidsdatum geeft een goede indicatie. Maar staat je baking soda al heel lang open of is het over de datum, neem dan een klein theelepeltje uit het potje en voeg er een druppel azijn aan toe. Begint het flink te borrelen? Top! Je baking soda werkt nog goed. Bakken maar. Gebeurt er niets? Koop dan toch maar een nieuw potje baking soda of sla dit recept voor nu even over.
Soda bread maken zonder karnemelk
Tradtioneel wordt een soda bread gemaakt met karnemelk. De Ierse (huis)vrouwen die het brood maakten, gebruikten de karnemelk of yoghurt die overbleef na het boter maken. Karnemelk en yoghurt zijn natuurlijk geen optie bij een melkvrij dieet, maar je kunt ze eenvoudig vervangen. Heb je een recept voor een traditioneel soda bread met een van deze twee ingrediënten, vervang ze dan door een plantaardige yoghurt (ongezoet) of maak zelf plantaardige karnemelk (van plantaardige melk met citroensap).
Andere melkvrije ingrediënten voor soda bread
Durf je een klein experiment wel aan, dan kun je er ook voor kiezen om een heel ander soort zuur en melkvrij ingrediënt te gebruiken zoals sinaasappelsap, tomatensap, citroensap of appelsap. Wat je ook kunt doen is plantaardige melk zoals havermelk, rijstmelk of sojamelk nemen en dan een beetje azijn, cacao of honing aan het recept toevoegen. Om een idee te krijgen van welke voedingsmiddelen zuur zijn, kun je op zoek gaan naar de pH-waarde van ingrediënten, daarbij geldt hoe lager de waarde, hoe zuurder het is. Een waarde van 7 is neutraal, een waarde van 0 tot 6 is zuur.


Sinaasappelsap in soda bread
Zet voordat begint de oven aan om op te warmen en maak intussen het deeg. Zodra de oven warm is, kun je de broodbol er direct inschuiven en ondertussen wat andere voorbereidingen voor het eten treffen of alvast de tafel dekken. Door de sinaasappelsap is dit soda bread wel aan de zoete kant. Maar dat maak dit brood juist leuk voor een speciale gelegenheid zoals een ontbijt of brunch met Pasen of Kerst. Qua smaak kun je het goed combineren met vegan roomkaas, vegan (zoute) boter, vegan kaas, zoute ham of jam maar probeer vooral wat uit. Lekker als lunch, leuk als borrelbrood en op dag twee nog heel lekker als restje uit de broodrooster.
Fantastisch melkvrij broodrecept voor last minute bakkers
Het allerfijnst aan dit brood is dat het niet hoeft te rijzen. Daardoor wordt het proces een stuk eenvoudiger en kan er ook minder mis gaan. En snel klaar is het ook! Dat maakt het geschikt om op het allerlaatste moment nog te maken. Bijvoorbeeld als blijkt dat ik geen brood in huis heb voor bij de soep, óf als ik speciale broodjes wil bakken, maar eigenlijk had ik al 4 uur eerder moeten beginnen én ik blijk de juiste boodschappen niet in huis te hebben. Voor zulke momenten is dit melkvrij soda bread echt perfect!
Ben je een wat meer ervaren broodbakker? Dan heb ik ook een heerlijk recept voor melkvrije krentenbollen voor je.

Melkvrij soda bread met sinaasappelsap
Ingrediënten
- klein beetje olie om in te vetten
- 250 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 tl baksoda
- 2 tl bruine basterdsuiker
- 200 ml sinaasappelsap of 100 ml sinaasappelsap en 100 ml ongezoete (soja) yoghurt.
Instructies
- Zet de oven aan op 230 °C en vet een bakplaat in met olie.
- Zeef de bloem, zout en soda en voeg suiker toe.
- Roer de sinaasappelsap met een houten spatel door de bloem. Werk daarna verder met je handen. Het deeg moet zacht en stevig aanvoelen, niet plakkerig. Voeg wat meer bloem toe als de mix te vochtig is.
- Kneed het deeg een paar keer licht totdat je een glad deeg hebt en maak er dan een mooie ronde bal van. Leg het op de bakplaat en maak met een scherp met een diep kruis op de bovenkant.
- Schuif in de oven en bak ongeveer 12 minuten op 230°C. Verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak nog 15 tot 20 minuten.
- Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
- Laat het brood ongeveer 15 minuten afkoelen. Snijd in dikke plakken en eet met vegan boter, zuivelvrije spread, jam of …. wat je ook maar lekker vindt!
Notities
Vervang de helft van de bloem door 125 gram volkoren meel, voeg een eetlepel havermout toe en vervang de sinaasappelsap door 100 ml plantaardige melk + 100 ml ongezoete (soja) yoghurt.