Melkvrije Aardbeientaart

589

Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar aardbeientaart gaat altijd op. Elke verjaardag weer. Of je deze nou neerzet naast een chocoladetaart, cheesecake, red velvet cake, brownies of appeltaart, de aardbeientaart wordt bijna altijd het meest gegeten. Helaas zul je deze taart bij anderen niet zo snel melkvrij aantreffen, tenzij de (thuis)bakker daar specifiek op heeft gelet. Dus een melkvrije aardbeientaart maken we in ons geval maar zelf.

Melkvrije taart maken

Een taart zonder melk maken is zo moeilijk niet. Je kunt roomboter vervangen door plantaardige margarine, of plantaardige roomboter. Melk kun je vervangen door ongezoete sojamelk, havermelk of … een andere melkvervanger met het liefst een neutrale smaak. Hiermee ben je er eigenlijk al. Het klinkt heel simpel, maar dat is het eigenlijk ook. In veel gevallen kun je precies dezelfde dingen maken, zonder dat de smaak ontzettend anders is. Het wordt pas lastig als je (slag)room, mascarpone, yoghurt of andere zuivel moet vervangen. Daar zul je over het algemeen een concessie moeten doen.

Take it slow!

Je wilt een taart maken, maar het moet niet te lang duren en niet te moeilijk zijn. Zelf heb ik dat regelmatig. Net als met deze aardbeientaart. Al die handelingen om eerst een bodem te maken, dan de vulling én ook nog een topping… Maar dan besluite je gewoon te beginnen en valt het eigenlijk best wel mee. Het is niet heel moeilijk en alle tussenstapjes kosten je niet veel tijd. De meeste tijd gaat zitten in het tussendoor laten afkoelen van de bodem en de vulling. Dus misschien heb je voor deze taart vooral geduld nodig.

Dus.. wil je deze taart maken, neem dan even de tijd. Het is niet heel moeilijk, maar wil je echt snel klaar zijn, maak dan liever zoiets als deze frambozencake met kokostopping of deze melkvrije appelcake.

Nederlandse aardbeien

Voor de aardbeientaart maak ik het liefst gebruik van Nederlandse aardbeien. Deze zijn in principe het hele jaar door verkrijgbaar doordat ze buiten het seizoen in de kas worden gekweekt. En hoewel er niks boven een natuurlijk zonnetje gaat, is het een fijn idee dat deze in ieder geval minder vervuilende kilometers hebben afgelegd dan de aardbeien die vanuit Israël, Spanje of Marokko worden aangevlogen. Maar, hier moet ik wel eerlijk vermelden dat ik ook niet heb uitgezocht wat het milieueffect is voor het verwarmen van die kassen in de winter. Anyway, zo lokaal mogelijk is denk ik in veel gevallen wel beter op de lange termijn.

Ik heb het idee dat ik aan de vorm en het formaat van de aardbeien kan zien of ze uit Nederland komen of niet, maar voor de zekerheid controleer ik vaak nog de verpakking. Nederlandse aardbeien zijn in ieder geval lekker zoet en sappig.

Aardbeientaart met bosbessen van bovenaf met een taartpunt eruit gesneden

Aardbeientaart melkvrij én eivrij maken?

Mag of wil je ook geen ei(witten) eten? De taart kun je redelijk makkelijk eivrij maken door een vegan custard te maken met vanille, plantaardige melk en maïzena. Een andere optie die ik zelf wel makkelijk vind voor het maken van custard is het gebruiken van custardpoeder van dr. Oetker. In plaats van melk, gebruik ik dan een ongezoete plantaardige melk zoals sojamelk, rijstmelk of havermelk om met de custardpoeder te mengen.

Abricoteren in plaats van taartgelei

Op deze taart heb ik gebruik gemaakt van taartina van Dr. Oetker. Dit geeft je taart een mooi glimmend laagje en houdt de topping wat makkelijker op zijn plek. De taartgelei die je maakt met taartina is niet gemaakt van gelatine en vrij van melkproducten. In principe kun je dit dus zonder problemen gebruiken met een koemelkallergie, lactose intolerantie of als je een zuivelvrij of veganistisch dieet volgt.

Liever een iets ‘natuurlijker’ product gebruiken? Maak dan gebruik van abrikozenjam om de taart te abricoteren. Abricoteren is een techniek waarbij je abrikozenjam wat laat inkoken in een pannetje. Met de gelei die hierbij ontstaat smeer je vervolgens je taart of baksel in. Dit geeft het een mooie glans en het helpt tegen uitdrogen.

Toch liever de eerste optie? Je vindt taartina bij de bakpoeders in het bakschap.

Dit recept gemaakt?

Heb je dit recept gemaakt of ben je van plan het te maken? Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt en hoe het bij jou is gelukt. Laat je het me weten in de comments? Of tag @milkfreeacademy op Instagram, lijkt me leuk om van je te horen!

Melkvrije aardbeientaart met custard

Porties 8 personen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 40 minuten

Equipment

  • Taartvorm Ø 20 cm (springvorm of quicheschaal)
  • Bakbonen
  • Steelpannetje
  • Garde
  • Mes (of een deegmenger)
  • Deegroller

Ingrediënten

Taartbodem

  • 150 gram bloem
  • 100 gram plantaardige boter ongezouten (koud, in blokjes)
  • 2 el poedersuiker
  • 1-2 el ijskoud water

Custard

  • 3 eidooers
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el maïzena
  • 250 ml rijstmelk
  • 1 tl vanille extract

Topping

  • 200 gram aardbeien
  • 125 gram blauwe bessen
  • 1 zakje taartina
  • 250 ml water of vruchtensap voor het aanmaken van de taartgelei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de taartvorm in.

Taartbodem

  • Zeef de bloem boven een kom, voeg de suiker toe en wrijf er met je vingertoppen de boterblokjes doorheen, totdat het deeg bestaat uit kleine kruimels.
  • Maak een kuil in het midden en voeg 1 el water toe. Mix met een mes of deegmenger bloem en water door elkaar tot het deeg een bal begint te vormen. Blijft het deeg te droog, voeg dan een paar druppels water toe en kneed dat er doorheen. Herhaal deze stap tot het goed mengt. Kneed alles nu tot een deeg.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is voor de taartvorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het overtollige deeg af bij de randen. Zet dan 20 minuten weg in de koelkast.
  • Bekleed de taartbodem met bakpapier en doe verdeel er de bakbonen overheen. Bak 15 minuten op 180 °C. Neem uit de oven en verwijder voorzicht de bakbonen en het bakpapier. Voorzichtig! De bakbonen blijven nog een tijdje heet. Zet de taart terug in de oven en bak nog eens 15 minuten op 180 °C of totdat het er goudkleurig uitziet.

Custard vulling

  • Doe eidooiers, suiker en maïzena in een kom en klop met een garde totdat het er lichtgeel uitziet.
  • Verwarm de melk in een steelpan, maar laat het niet koken. Neem de pan van het vuur en giet de melk al kloppend in een dunne straal door het eimengsel. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm al roerend op een laag vuur voor 3 minuten of totdat het begint te koken en dik wordt.
  • Meng de vanille door het mengsel en laat nu iets afkoelen. Schep de custard in de taart en laat helemaal afkoelen.

Topping

  • Verdeel de aardbeien en blauwe bessen over de taart en maak de taartgelei volgens de omschrijving op het zakje taartina. Verdeel de gelei over de taart en laat opstijven.
calorieën: 227kcal
Gang: Dessert, Taart
Keuken: Engeland, Nederland
Trefwoord: aardbeien, bosbessen, bosvruchten, custard, fruit, gebak, koemelkvrij, lactosevrij, lente, melkvrij, notenvrij, taart, zomer, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 227kcal | Koolhydraten: 23.8g | Proteïne: 3.7g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 4.9g | Meervoudig onverzadigde vetten: 0.7g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 6.7g | Kalium: 0.37mg | Vitamine A: 100IU | Vitamine D: 1.2µg | Vitamine E: 1.9mg | Calcium: 37.5mg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close