Melkvrije krentenbollen (vegan)

793

Wist je dat je helemaal geen koemelk nodig hebt om heerlijke krentenbollen te maken? Jammer genoeg wordt door de meeste bakkers wel boter en/of melk gebruikt en ook in de supermarkt vind je geen melkvrije krentenbollen. Terwijl ze juist zo’n typisch handig broodje zijn voor onderweg dat bijna iedereen lust, ook zonder beleg.

Ook al zijn kant-en-klare krentenbollen een ‘no go’, ik blijf regelmatig de ingrediëntenlijsten checken. Want zoals bij meer producten is soms opeens de receptuur aangepast en kan het opeens wél. Weet jij wel een plek waar je melkvrije krentenbollen kunt kopen? Laat je reactie dan achter in de comments en help een ander er ook mee. Tot die tijd doen we het fijn met het onderstaande recept voor melkvrije krentenbollen (vegan).

Krentenbollen toch wel zonder melk?

Het recept ontstond nadat ik voor mijn foodblog Cookie Cottage een melkvrije bread and butterpudding creëerde met chocolade, kersen en reuze krentenbollen. Echt verrukkelijk! Op een klein detail na…. er zat MELK in de krentenbollen. En dus kon juist de man voor wie ik dit had gemaakt het als enige niet eten! Herkenbaar? Bekend met de uitspraak ‘The devil is in the details’? Nou dat dus. Je hebt alles wel honderd keer gecheckt en dan toch hé! Want na acht jaar melkvrij wist ik ergens wel dat hij nooit krentenbollen eet omdat ze niet melkvrij te vinden zijn.

Recepten zelf melkvrij maken

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar als ergens geen melkvrije versie van te vinden is, dan probeer ik het soms maar zelf te maken. Bij gerechten die normaal gemaakt zijn op een basis van room, kaas of melk is het soms wel even wennen als je die ingrediënten vervangt of verandert. Maar is het slechts een helpend bestanddeel zoals boter dat vaak is, dan proef je aan veel gerechten echt niet dat ze met plantaardige boter in plaats van ‘echte boter’ zijn gemaakt. Sterker nog, soms kun je melk door water vervangen (zoal bij pannenkoeken) en een perfect gerecht op tafel zetten.

Beginnen met broodbakken met een broodmix

Komt het op broodbakken aan, dan voel ik me vaak wat onzeker. Misschien is het niet nodig, maar zodra er gist bij komt kijken, blijf ik het spannend vinden of het deeg wel goed rijst. Heb jij dat ook? Heb je dat ook na het lezen van het onderstaande recept? Dat het je iets té uitdagend lijkt? Begin dan eens met een eenvoudige melkvrije broodbakmix uit de supermarkt en maak daarmee eens (witte) melkvrije bolletjes. Daar kan weinig aan mis gaan en het geeft je een idee van hoe het rijs- en bakproces verloopt. Maar tegelijkertijd zeg ik, probeer het gewoon eens. Door het vaak te proberen en te doen, zul je merken dat met je ervaring ook je vertrouwen begint te groeien. Met elke nieuwe ervaring wordt het daarna steeds wat makkelijker.

Melkvrije krentenbollen zelf maken

Het maken van melkvrije krentenbollen is even een werkje, maar het is het zo ontzettend waard. Wat er ook gebeurt, houd voor ogen dat je aan het eind van dit proces kunt happen in heerlijk zachte, zoete, warme en fluffy krentenbollen! Het is geen goed last-minute recept bij haast, dus als je snel iets wilt maken, zoek dan even verder.

Ben je er klaar voor? Lees het onderstaande recept goed door, tref alle voorbereidingen en geniet van dit magische proces. Voor het beste resultaat volg je bij voorkeur precies dit recept en neem je net als ik de tijd voor het drogen van de rozijnen. Ik liet de rozijnen ’s avonds wellen en liet ze drogen tijdens de nacht. Mezelf kennende zal ik dit deel wel eens een keer proberen over te slaan. Zorg er dan voor dat je ze ontzettend goed droog dept zodat ze niet stuk gaan tijdens het kneden (zie ook notities bij het recept). Check ook van te voren of je gist nog houdbaar is of test de werking als het al iets langer open staat.

Instant gist

Bij dit recept wort instant gist gebruikt. Dit hoef je niet eerst te mengen met een vloeistof en suiker, maar kun je direct door de bloem heen mengen.

Melkvrije krentenbollen invriezen en opwarmen

Zelfgemaakt brood en bolletjes hebben de neiging om snel uit te drogen. Zo ook, deze melkvrije krentenbollen. Verwacht je ze niet op de eerste dag op te maken, vries er dan enkele in nadat ze volledig zijn afgekoeld. Op dag 1 smaken ze versgebakken het allerlekkerst. Op dag 2 en 3 als ze een beetje taai zijn geworden, smaken ze het best door ze te toasten in de broodrooster of even een paar minuten op 180 graden in de oven op te warmen. Besmeer daarna met vegan gezouten boter en je wenst dat je er meer had gemaakt!

Brood bakken met Robèrt van Beckhoven

Dit recept is een aanpassing van het recept voor rozijnenbollen van Robert van Beckhoven uit zijn bakboek ‘Meesterlijk Brood‘. Het bakboek is niet gericht op vegan of melkvrij bakken, maar met wat kleine aanpassingen kun je bijna alle recepten eenvoudig melkvrij bakken. Daarbij vind ik zijn uitleg heel prettig en leerzaam.

Melkvrije krentenbollen (vegan)

Recept voor verrukkelijke krentenbollen vrij van melk, ei, soja en noten
Porties 10 bolletjes
Voorbereidingstijd 8 uur
Bereidingstijd 1 dag 40 minuten
Rijstijd 1 uur 5 minuten

Equipment

  • Oven
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Mengkom
  • Keukenmixer (zonder kan ook)
  • Zeef
  • Mes

Ingrediënten

  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist (gebruik je verse gist, dan 20 gram)
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl zout (of 4 gram)
  • 1 tl citroensap (óf rasp van een halve citroen)
  • 40 gram plantaardige boter (Violife)
  • 110 ml water handwarm
  • 2 el plantaardige melk

Instructies

  • Wel de rozijnen 20 – 30 minuten in handwarm water. Laat daarna in een zeef uitlekken en dep goed droog. Laat de rozijnen nu ongeveer 8 uur aan de lucht drogen (winddroog).
  • Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en de plantaardige melk in de mengkom van een keukenmixer.* Laat de machine 3 minuten langzaam mixen. Verhoog dan de snelheid en laat de machine nog 6 minuten draaien. Plakt het deeg nog erg aan je vingers als je het wilt kneden? Voeg dan een beetje bloem toe.
  • Doe de vliesjestest om te zien of je het deeg goed gekneed is. Trek met twee handen een stukje deeg uit elkaar tot een dun vliesje. Kun je bijna door het vlies heen kijken zonder dat het direct scheurt, dan is het goed.
  • Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg met de hand nog even door. Maak er een bol van en leg even opzij.
  • Strooi opnieuw wat bloem op het aanrecht en leg de rozijnen hierop. Maak met een mes of een deegsteker een 'snee' in het deeg en voeg een deel van de rozijnen toe. Vouw het deeg daarna weer dicht en doe dit opnieuw. Net zo lang totdat alle rozijnen in het deeg zitten.
  • Het deeg weegt inclusief de rozijnen ongeveer 700 gram. Verdeel dit in 10 gelijke porties en draai van elk stukje deeg een mooi bolletje. Leg de bolletjes op ongeveer 5 cm afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Laat de krentenbollen 15 minuten rijzen en druk ze dan even plat om de lucht te laten ontsnappen. Bestrijk ze daarna met melk en laat nog eens 50-60 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240 ºC en bak de krentenbollen 10 minuten.

Notities

Tip!
Rijzen de krentenbollen niet heb je gecontroleerd dat de gist niet over datum is? Probeer dan eens het volgende: doe de krentenbollen dan in de oven op 30 – 50 ºC en zet er een schaal met gekookt water onderin de oven. Door het vocht en de warmte zouden ze alsnog moeten rijzen.
Geen keukenmixer?
Dit recept kun je prima maken als je geen keukenmixer hebt. Het is wel belangrijk om het deeg goed te kneden, zodat je de gluten ‘activeert’. Kneed je met de hand, kneed dan minstens 15 minuten om een mooi soepel deeg te maken. Het lijkt een hele klus, maar zet een leuk liedje op en zie het als je goede work-out!
Rozijnen wellen
Het wellen van de rozijnen is belangrijk voor het eindresultaat. Wel je de rozijnen niet van tevoren, dan trekken ze het vocht uit het deeg, waardoor je een droog brood krijgt. Zijn de rozijnen te nat, dan gaan ze makkelijker stuk tijdens het kneden.
 
 
Auteur: hazelhardijzer@gmail.com
Gang: Lunch, Ontbijt
Keuken: Nederland
Trefwoord: bolletjes, borrelbrood, lactosevrij, melkvrij, notenvrij, sojavrij, vegetarisch, zuivelvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close