Pastasalade met zalm en sperziebonen

252

Er zijn zo van die gerechten waar je meer zin in krijgt bij mooi weer. Deze pastasalade met zalm en sperziebonen is zo’n gerecht. Of eigenlijk zijn alles pastasalades zo’n gerecht. Je kunt het koud eten, warm eten, of lauwwarm, het maakt vaak niet zo uit. Bij pastasalade kan het bijna allemaal en dat is fijn als je niet zo’n hele precieze kok bent als ik. Fijn aan dit recept is dat het helemaal geen zuivel bevat, zodat je je ook geen zorgen hoeft te maken over het vervangen ervan. Ideaal recept wanneer je lactosevrij of helemaal koemelkvrij eet.

Parmezaanse kaas zonder melk

Geschaafde harde Italiaanse kazen zoals Parmagiano Reggiano, pecorino of grana padano geven je pasta net dat kleine beetje extra bite om het verhaal af te maken. Optioneel kun je over de pastasalade dus een vegan pecorino schaven. Maar eerlijk gezegd, sommige soorten kaas, zijn zonder melk gewoon niet zo goed te vervangen. Er zijn wat vegan opties om deze te vervangen, maar voor de smaak hoef je het echt niet te doen. Het maakt je gerecht iets zouter, maar qua smaak en structuur is het er wat ons betreft nog niet. Laat dan toch maar liever weg. Óf.. maak zelf een alternatief.

Vegan Parmezaanse kaas

Parmezaanse vegan kaas maak je bijvoorbeeld zelf door cashewnoten, edelgistvlokken, zout en knoflookpoeder met een hakmolen of blender fijn te hakken en mixen. Dit is én snel klaar én het smaakt way better dan veganistische Italiaanse kazen én het geeft je pastasalade toch een beetje die zoute crunch.

Meng onderstaande ingrediënten in een hakmolen tot fijne kruimels. That’s it!

  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/4 tl knoflookpoeder
Pastasalade met zalm

Gerookte zalm

Voor deze pastasalade kun je speciaal een stukje zalm kopen, maar bij uitstek is dit ook een handige salade als je een restje gerookte zalm hebt. Kook er wat pasta en sperziebonen bij en je bent bijna klaar. Of je mengt de pasta met de gekookte sperziebonen en de dressing en bak er een stuk zalmfilet of iets anders bij.

Pastasalade met vegan zalm?

Eet je liever geen vis? Ik geef toe een stuk vegan zalm eten is niet het eerste waar je aan denkt bij een veganistisch dieet. En.. je vraagt je natuurlijk af, lijkt het er dan wel op? Hoe is de smaak? Is het de moeite waard?
Nu proefden wij een tijdje terug deze vegan zalm van Vivera. Verwacht er geen sashimi of gerookte zalm bij, maar als het gaat om het vervangen van een stukje gebakken zalmfilet.. dan komt dit er best mee weg. Na het bakken aan de buitenkant een beetje crispy en van binnen smeuïg, zoals je dat graag wilt bij gebakken zalm.

Melkvrije dressing

De dressing voor deze pastasalade is melkvrij mits je kiest voor een mayonaise die NIET op yoghurtbasis wordt gemaakt. In de dressing zit verder expres geen zout omdat gerookte zalm dat van zichzelf al is. Maak je een salade zonder zalm of vervang je deze, voeg dan in de dressing zout (& peper) naar smaak toe.

Ga je voor de vegan versie van de pastasalade met zalm, pas dan ook nog even de dressing aan. Kies voor een vegan mayonaise (check mijn melkvrije mayonaise lijst voor wat vegan opties) en vervang de honing door ahornsiroop of door een theelepeltje suiker.

Pastasalade voor twee personen

Het recept voor deze pastasalade met zalm is bedoeld als een lichte maaltijd voor twee personen. Eet je met meer personen of heb je veel trek, verdubbel dan de hoeveelheden.

Pastasalade met zalm en sperziebonen

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min

Ingrediënten

  • 100 gram Farfalle (vlinderpasta)
  • 150 gram sperziebonen
  • 100 gram gerookte zalm

Dressing

  • 3 tl mayonaise melkvrij/vegan
  • 1 tl water
  • 2 tl honing
  • 2 tl mosterd
  • 1,5 tl citroensap
  • 1 tl dilletopjes gedroogd of 1 tl fijngehakte verse dille
  • vegan pecorino optioneel

Instructies

  • Breng twee pannen met water aan de kook.
  • Maak de sperziebonen schoon en laat ze voorzichtig in één van de pannen met kokend water glijden. Kook in 10 minuten gaar.
  • Doe de pasta in andere pan met kokend water en kook zo lang als volgens de verpakking nodig is.
  • Maak ondertussen de dressing. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en mix goed door elkaar.
  • Snijd de helft van de gerookte zalm in kleine stukjes.
  • Giet de sperziebonen af en giet de pasta af. Voeg de sperziebonen en zalmstukjes toe aan de pasta en hussel even door elkaar. Voeg de dressing toe en mix voorzichtig door elkaar.
  • Schep de pasta op de borden en verdeel daarover de rest van de zalm.
  • Optioneel: rasp wat stukjes van de vegan pecorino over de pastasalade.

Notities

Vegan optie
Vervang de gerookte zalm door er een stukje vegan zalm van Vivera bij te bakken, of laat de zalm helemaal weg en voeg wat gezouten cashewnoten toe. Vervang de honing in de dressing door ahornsiroop of 1 tl suiker.
Eivrij
Mag je ook geen ei? De meest pasta zoals Farfalle wordt gemaakt zonder ei. Maar dubbelcheck voor de zekerheid altijd de verpakking. Ook als je denkt dat het er niet in zit.
calorieën: 347kcal
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Nederland, Zweden
Trefwoord: dille, hoofdgerecht, koemelkvrij, lactosevrij, lunch, maaltijdsalade, melkvrij, notenvrij, pasta, salade, sojavrij, sperziebonen, vegan kaas, vis, zalm

Nutrition

Caloriën: 347kcal | Koolhydraten: 43.1g | Proteïne: 18g | Vet: 10.5g | Verzadigd vet: 0.1g | Natrium: 235mg | Kalium: 124mg | Vezels: 2.6g | Suiker: 1.2g | Vitamine B3: 0.5mg | Vitamine C: 8.2mg | Calcium: 38mg | IJzer: 0.7mg | Magnesium: 17mg | Fosfor: 27.5mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close