Bestaan er soesjes zonder melk? Het antwoord is ja! Alleen moet je ze wel zelf maken, sorry! Maar als je net zo dol bent op slagroomsoesjes als ik en je opeens geen melkproducten meer mag hebben, dan is dit onderstaande recept een heel goed idee om uit te proberen! Soesjes, moorkoppen, Bossche bollen, éclairs, het maakt mij niet uit welke naam je eraan geeft, of in welke vorm je het giet. Zo’n soezendeeg gevuld met koude slagroom… één van de weinige zoetigheden die ik écht niet kan weerstaan.
Soezendeeg maken zonder melk
Het deeg voor soezen noem je een kookdeeg en kun je vrij simpel melkvrij maken door de boter in het recept te vervangen door een plantaardige margarine zoals Wajang of AH planten margarine.
Vervolgens kun je er na het bakken voor kiezen of je er een hartige of een zoete vulling in stopt. Het deeg maak je in een paar stappen en is niet heel moeilijk.
(Behalve wanneer de NOS op 3 bij je in huis filmt voor een item over de eerste Heel Holland Bakt finale.) Terwijl ik mijn best deed het soezenrecept te maken van de Heel Holland Bakt website, legden zij voor heel Nederland vast hoe ik lachend een vruchteloze poging deed om soesjes te maken. Inmiddels weet ik beter.


Soesjes zonder slagroom
Je kunt natuurlijk soesjes zonder slagroom maken door een andere melkvrije vulling te gebruiken. Maar dat geeft nou net niet datzelfde gevoel als het eten van een SLAGROOMsoesje. In de winkel kopen is nog niet mogelijk, niet lactosevrij én niet vegan. Hopelijk komt dat nog. Wél te koop, is plantaardige / vegan slagroom wat een redelijk goed alternatief is als het op slagroom aankomt. Wat zeg ik .. dit is hét beste alternatief om te gebruiken als het op slagroomsoesjes aankomt. Voor wat er nu mogelijk is, kom je niet dichterbij de originele soesjes dan met vegan slagroom. Tenzij jij een recept weet, die ik niet ken. In dat geval, hoop ik dat je het met mij wilt delen!


Voor wie maak jij soesjes zonder melk?
Deze melkvrije soesjes maakte ik oorspronkelijk dus voor mijn man nadat hij moest toezien hoe de geluidsman, cameraman en ik zaten te smullen van die mislukte soezen, van het soezenavontuur met NOS op 3. Ze smaakten heerlijk, maar ervan genieten gaat bij mij toch minder goed als ik weet dat niet iedereen kan meedoen. Het liefst maak ik deze website helemaal allergievrij en gun ik iedereen soesjes met of zonder ei, met of zonder gluten, met of zonder … maar daar ben ik nog niet zo goed in thuis.
Van welke gerechten maak jij wel eens een aangepaste versie voor iemand anders?
Melkvrije sprinkles
Zul je net zien.. ben je op zoek naar melkvrije sprinkles voor je soesjes zonder melk, kun je ze niet vinden. De soesjes kunnen absoluut zonder, maar als finishing touch kan het nét het verschil maken. Ook voor sprinkles geldt helaas GOED ETIKETTEN LEZEN!!
Gelukkig zijn er veel melkvrije sprinkles te vinden. Sprinkles die van suiker gemaakt zijn en wat dof van kleur zijn, bevatten over het algemeen geen melk of melkbestanddelen. Suikerparels zijn ‘meestal’ melkvrij en heb je in ongeveer alle kleuren van de regenboog. Bij glimmende sprinkles en gekleurde sprinkles mixen moet je altijd even extra opletten.

Waar koop je die hartjes sprinkles zonder melk?
Mijn hartjes sprinkles kocht ik merkloos bij een lokale taartenwinkel dus welke dit precies zijn, kan ik niet meer zeggen. Nu wil ik je niet zomaar teleurstellen dus heb ik wat voorwerk gedaan om hartjes sprinkles zonder melk voor je te vinden. Hieronder staat een rijtje met hartjes sprinkles waarbij de eerste van Brandnewcake er het meest op lijkt gevolgd door Funcakes ten Tasty me. De sprinkles van dr. Oetker en Hema lijken er niet echt op, maar zijn wel leuk als versiering. Het voordeel van Dr. oetker is dat deze in bijna elke supermarkt te vinden is.
- Brandnewcake – te koop bij Baktotaal Bouwhuis
- Funcakes – te koop bij Intratuin / Funcakes
- Tasty me – te koop bij Xenos
- Dr. Oetker – Plus, AH, Jumbo
- Hema – Hema

Soesjes zonder melk
Equipment
- 1 kleine pan
- 1 spuitzak
- 1 Bakplaat
Ingrediënten
Soesjes
- 100 ml water
- ¼ tl zout
- ½ tl suiker
- 50 gram plantaardige margarine
- 60 gram bloem
- 2 eieren
Vulling
- 500 ml sojaslagroom (300 + 200)
- 1 zakje Klop Fix (dr. Oetker) optioneel
Topping met sprinkles
- 100 gram (vegan) pure chocolade / rijstmelkchocolade
- Hartjes sprinkles
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Doe water, zout, suiker en margarine in een steelpan. Verwarm op een middelhoog vuur tot de boter is gesmolten en langzaam begint te koken. Voeg de bloem toe en mix met een pollepel tot het beslag een samenhangend geheel vormt dat tijdens het roeren makkelijk van de pan loslaat.
- Haal de pan van het vuur en laat al roerend een beetje afkoelen. Voeg dan één voor één de eieren toe en roer goed door het beslag.
- Vul een spuitzak met het beslag. Spuit bolletjes van 3 á 4 cm op een bakblik en houdt voldoende ruimte tussen de soesjes zodat ze in de oven kunnen uitzetten.
- Bak de soesjes 15 tot 20 minuten op 200 °C tot ze goudbruin zijn. Neem ze uit de oven en laat volledig afkoelen.
Soesjes vullen
- Klop 300 ml van de slagroom stijf met een zakje Klop Fix. (De Klop Fix kun je weglaten, maar geeft de slagroom net wat extra stevigheid om goed in de soesjes te blijven zitten. Sojaslagroom kun je niet zo stijf kloppen als normale slagroom waardoor de kans groter is dat het 'wegloopt' uit je soesjes. Toch geen klopfix? Sla de slagroom dan zo stevig mogelijk en doe de soesjes na het vullen zo snel mogelijk in de koelkast.)
- Doe de slagroom in een spuitzak. Knip de soesjes aan onderkant voorzichtig een heel klein beetje in of duw de punt van de spuitzak er voorzichtig in en knijp zachtjes in de spuitzak totdat je voelt dat het soesje bol en gevuld is.
Chocolade topping en sprinkles
- Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom.
- Breng de overgebleven 200 ml slagroom in een kleine pan tegen de kook aan en giet over de chocolade. Laat een minuutje staan en roer dan met een garde tot je een gladde glanzende chocoladesaus hebt.
- Dip de gevulde soesjes één voor één in de ganache en bestrooi daarna met sprinkles. Bewaar de soesjes tot serveren in de koelkast.
Nutrition
Heb jij dit recept gemaakt of vragen over het recept? Laat het weten in de comments of tag je foto op Instagram met @milkfreeacademy. Ik vind het leuk om te zien wat jij ervan 'gebakken' hebt.
Hoi hoi, ik had toevallig net een slagroom recept gevonden met splitewrten bij monique van der vloed. Nu mijn neefje ook melk allergie heb zocht ik even een recept voor soesjes. Ik ga ze zo gelijk proberen te maken, de slagroom moet ik zelf nog uitproberen maar volgens monique erg lekker en vullend.
Wat leuk!! Slagroom van spliterwten, dat klinkt als een experiment, ik ga eens op haar site kijken, ben dit recept nog niet eerder tegengekomen.
Mocht soja een probleem zijn voor je neefje, dan weet ik dat er ook zoiets is als coconut whipping cream van Nature’s Charm. Dit heb ik zelf een keer gekocht bij een toko, maar nog niet getest, dus weet niet of de kokossmaak daar te overheersend van is.