Melkvrije Tiramisu met bosbessen en meringues

383

Buche de Noel, trifle, panna cotta, ijstaart, kaasplankje, charlotte, syllabub, soesjestoren, chocolade mousse… maak hiermee een grand dessert en maak me er zeker ’s nachts voor wakker. Wat mij betreft zijn toetjes bíjna altijd het beste onderdeel van een kerstdiner! Maar als je geen melk mag vanwege een koemelkallergie of lactose intolerantie dan is zo’n laatste gang eerder een nachtmerrie dan dat je denkt in de hemel te zijn beland. Niks geen hemelse lekkernijen als er melk in zit. Maar wat nou als ik je vertel dat dit niet langer zo hoeft te zijn… dit kerstige toetje zonder melk; een hemelse tiramisu met bosbessen en meringues is speciaal voor jou!

Allergenen challenge: toetje zonder melk vinden..

Want wat is dat toch met ‘verboden ingrediënten’? Hoe meer iets niet mag, hoe meer je het tegenkomt. Ben je zelf niet zo’n keukenheld of wil je je liever focussen op andere onderdelen van je kerstdiner? Het lijkt dan verdorie wel of al deze lekkernijen steeds harder naar je gaan roepen en het worden er ook steeds meer. Supermarkten liggen vol met prachtige kerst nagerechten. De een nog mooier dan de ander. Tegen beter weten in, check ik de ingrediënten op alle verpakkingen, maar kom steeds op hetzelfde uit. Het toetje moeten we zelf maken. Want hoe prachtig ze er ook uitzien, de buikpijn erna is het toch nooit waard.

Bijna kerst

Stel je even voor.. corona bestaat nog niet, je man is naar Londen om een week voor de kerst je zus en haar gezin te helpen verhuizen en je gaat hem en je andere zwager ophalen op Schiphol. Bij de aankomsthal zien mijn kleuter en ik reusachtige kerstbomen die met hun swingende lampjes het plein bij de aankomsthal versieren. In de auto genieten we in de warmte van alle bonte kerstversieringen en vrolijke lichtjes die we zien rondom de luchthaven.

Tiramisu zonder melk. Lactosevrij en melkvrij toetje met bosbessen en meringues.

Buiten de auto is het minder fijn. Het is guur en het waait hard. Nog een klein halfuurtje en dan kan ik die warme armen weer om me heen voelen en is iedereen weer veilig thuis voor kerst! Het had weinig gescheeld of we hadden de rollen omgedraaid. Dan waren mijn man en zwager in Engeland gebleven en was de rest van de familie last-minute naar Engeland gevaren of gevlogen om daar samen te zijn. Dat soort impulsieve acties is dankzij alle lockdowns vrijwel onmogelijk geworden, dus ook dit jaar zit een Engelse kerst er niet in voor ons. Dit recept creëerde ik terwijl hij druk aan het verhuizen was, mijn zus en ik met onze kids vormden het testpanel.

Kerstbuffet met de schoonfamilie

In vorige jaren vierden we kerst vaak om-en-om in Engeland of in Nederland. Zijn we in Nederland dan verdelen we de kerstdagen meestal over mijn oudste zus met haar gezin en mijn schoonfamilie. Mijn oudste zus en ik delen de liefde voor het uitgebreide eten maken, in mijn schoonfamilie varieert dat nogal. Daar is ook het aantal familieleden een stuk groter, dus vierden we kerst een paar jaar terug door met zijn allen een kerstbuffet samen te stellen. Wij brachten quiche en deze tiramisu mee. Maar het duurde even voor ik op het idee kwam voor een toetje zonder melk, lekker voor volwassenen én kinderen, dat ook nog eens goed blijft na een uur in de auto rijden?

Hazel’s tiramisu: perfect toetje zonder melk (&lactosevrij)

Toetje zonder melk: tiramisu met meringues en bosbessen.

IJs? Geen optie! Taart? Te machtig. Mousse? Nee, geen rauwe eieren dit jaar. Langzaam begon zich een soort mengeling tussen tiramisu en trifle in mijn hoofd te vormen. Een tiramijelly dan? Nope… Tiramisu maak je van origine met mascarpone, een sterke espresso en eventueel likeur, maar dat was qua smaak of qua ingrediënt allemaal uitgesloten. De één houdt er niet van, de ander mag het niet.

Toen herinnerde ik me een soortgelijke aardbeientiramisu van Rutger bakt die hij maakte voor zijn boeklancering van Rutger Bakt feestelijk (helaas niet meer verkrijgbaar). Met een paar aanpassingen, tover ik zijn zomerse dessert binnen no time om tot een verrukkelijke melkvrij tiramisu toetje. De mascarpone verving ik door sojaslagroom en zelfgemaakte custard te gebruiken.

De schattige schuimtoefjes die de tiramisu opsieren kun je zelf maken, of koop kant-en-klare meringues in de winkels. Zo kun je het jezelf op dit punt nét even een tikkie makkelijker maken en eventuele kerststress beperken. 😉

Variatietip

Wil je een eigen draai geven aan dit dessert? Vervang dan het sap, de jam en de vruchtentopping door andere ingrediënten en je hebt een nieuwe smaak. Zo kun je gedroogde cranberry’s en wat geraspte pure chocolade of vegan witte chocolade gebruiken.

Wat zou jouw perfecte smaakcombinatie zijn?

Tiramisu toetje zonder melk

Melkvrij kersttoetje voor de hele familie!
Porties 6 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
In de koelkast stijf worden 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 min

Equipment

  • Ronde schaal Ø 22 cm ongeveer 5 cm hoog
  • Garde
  • Steelpan
  • Hittebestendige kom

Ingrediënten

  • 1 peul vanille of 1/4 tl vanille extract
  • 250 ml rijstmelk
  • 2 eidooiers
  • 40 gram fijne suiker + 3 theelepels suiker
  • 40 gram maizena
  • 250 ml soja slagroom (bij dit recept gebruikte ik Alpro)
  • 1,5 el bosvruchtenjam
  • 175 gram lange vingers
  • 150 ml cranberry/bosbessensap Ocean Spray
  • 100 gram bosbessen
  • 50 gram mini meringues

Instructies

Custard bereiden

  • Snijd de vanillepeul door midden en schraap de zaadjes eruit. Doe de peul en zaadjes samen met de melk in een pannetje en breng op een middelmatig vuur al roerend tegen de kook aan.
  • Klop in een hittebestendige kom de eidooiers los met een garde en meng er 40 gram suiker en de maïzena doorheen.
  • Verwijder het vanillestokje uit de melk en giet de melk al kloppend bij het eimengsel. Giet het mengsel weer terug in de pan en verwarm al roerend op een laag vuur totdat het een dikke vla wordt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Tiramisu bereiden

  • Klop de slagroom stijf met 3 theelepels suiker. (Sojaslagroom klop je niet echt tot stijve pieken, maar wel tot een stevige dikke massa.)
  • Spatel de afgekoelde custard en jam door de slagroom.
  • Bedek de bodem van de schaal met lange vingers en bestrijk of beschenk met de helft van de cranberrysap. Bedek deze laag met de helft van de custard. Maak daarop nog een laag met lange vingers, cranberrysap en de rest van de custard.
  • Zet de tiramisu nu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven en de smaken goed in te laten trekken.
  • Neem de tiramisu uit de koelkast en versier met bosbessen en meringues.

Notities

Custard liever niet zelf maken? Vervang de custard door Alpro vanille vla.
calorieën: 373kcal
Gang: Dessert
Keuken: Italië
Trefwoord: alcoholvrij, bosbessen, cranberry, eieren, feest, fruit, jam, kerst, lactosevrij, maizena, melkvrij, meringues, notenvrij, plantaardige melk, recepten, rijstmelk, suiker, tiramisu, toetje, vanille, vegan slagroom

Nutrition

Caloriën: 373kcal | Koolhydraten: 60g | Proteïne: 4g | Vet: 12.8g | Verzadigd vet: 8.3g | Meervoudig onverzadigde vetten: 0.5g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 1g | Natrium: 0.16mg | Kalium: 12.8mg | Vezels: 1g | Suiker: 21.6g | Vitamine C: 4.7mg | Calcium: 1mg | IJzer: 0.1mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close