Vegan Baileys maken in 5 minuten

720

Baileys wordt gemaakt met whiskey, Ierse room, chocolade en vanille. Lust je graag een romig likeurtje zoals Baileys maar kun je dat nu niet meer drinken omdat je geen melk meer mag of wil? Ga op zoek naar Baileys Almande. Deze vegan baileys wordt gemaakt op basis van amandelmelk. Eén klein nadeel, het is moeilijk verkrijgbaar dus je moet net geluk hebben om het in jouw slijterij te treffen. Alternatieve vergelijkbare likeuren zonder melk zijn de Licor 43 Cuarenta Y Tres Horchata óf Amarula vegan.

Maar wat nou als ik je vertel dat je binnen 5 minuten je eigen melkvrije vegan baileys maakt? Het is zo simpel. Echt waar! Bovendien is deze baileys: sojavrij, glutenvrij en notenvrij.

Is Baileys vegan?

Baileys ‘original’ en alle bijzondere smaakvarianten zoals red velvet cupcake, chocolat, salted caramel bevatten Ierse room en zijn daarmee niet melkvrij en dus ook niet vegan. Behalve de Baileys Almande, die is dus wél vegan en koemelkvrij.

Baileys met Jameson

Voor het maken van een vegan baileys, begint je met een bezoek aan de slijterij voor een flesje whiskey. Het lekkerst hiervoor is een fruitige whiskey, aldus de melkvrije man. In recepten voor het maken van je eigen Baileys wordt Jameson vaak aangeraden als goede smaakvolle whisky en dus heb ik dit recept daar ook mee gemaakt. Ik had niet gedacht dit ooit nog melkvrij te kunnen drinken. Maar pôh, dit is echt een succes! Wel een beetje rustig aan, want door de zoetigheid drink je er makkelijker meer van dan je lief is.

Zelf vegan Baileys maken

Als sinds Yvette van Boven haar homemade winter kookboek uitbracht met een recept voor zelf te maken Baileys, zit het plannetje al in mijn hoofd. Maar dit hoofd, dat nogal van gemak houdt, zag er de noodzaak niet zo van in. De melkvrije man vindt Baileys toch maar mwoa en voor mezelf loop ik net zo makkelijk naar de slijter in wijk. Maar nu ik zelf ook alles melkvrij meedoe, komt er geen gewone Baileys meer in huis. Als kopen geen optie is, gaan we over op plan B: zelf maken dus.

Ik drink het sowieso niet vaak, maar na een heerlijk etentje met vrienden of familie kan ik hier zeker van genieten. Of wat dacht je van een scheutje in deze melkvrije chocolademelk om op te warmen? Is het al winter?

Ingrediënten voor vegan Baileys

Het recept voor gewon Baileys en vegan Baileys verschilt niet zoveel van elkaar. Het enige dat je te doen staat is de room of melk vervangen door een melkvrije of vegan optie.

  • Ierse whiskey (Jameson)
    Zoals hierboven beschreven is Jameson een fijne fruitige whiskey voor het maken van de vegan baileys. Gebruik je een rokerige Schotse whiskey (peated) dan zal je Baileys ook een rokerige smaak krijgen. Lijkt dat je juist lekker? Be my guest. Heb je al whiskey in huis of twijfel je welke je andere budgetvriendelijke optie je kunt kopen, laat je dan even informeren door de slijter. Die kunnen je meestal perfect op weg helpen.
  • Gecondenseerde kokosmelk
    In dit recept gebruik ik de gecondenseerde kokosmelk van Nature’s Charm. Deze is te koop bij o.a. Jumbo en AH. Zelf ben ik hier erg van gecharmeerd omdat de kokossmaak niet zo dominant is. In je eindproduct proef je dit dus niet terug. Daarom gebruik ik het ook veel bij bakrecepten.
  • Espressokoffie
    Gebruik een zakje (20 gram) oplosbare espressokoffie. Heb je dit niet in huis, maar wel een andere oploskoffie, gebruik dan die koffie.
  • Cacao
    Voor het zelf maken van Baileys wordt ook wel koffiesiroop met chocoladesmaak gebruikt, maar cacao werkt net zo goed als je het goed mengt. Bovendien is de gecondenseerde kokosmelk gezoet dus extra suiker toevoegen (zoals in de koffiesiroop zit) is niet nodig.
  • Vanille
    Het originele Baileys recept bevat vanille. Om die smaak zo goed mogelijk te evenaren voeg ik in deze vegan versie wat vanille extract toe. Geen vanille in huis? No worries. Zonder vanille is dit nog steeds een heerlijk romige koffielikeur.
  • Sojaroom of haverroom (optioneel)
    De gecondenseerde kokosmelk kan de Baileys wel wat stroperig maken. Wil je deze wat meer vloeibaar maken. Voeg dan 50 – 100 ml sojaroom of haverroom toe.

Dit recept gemaakt?

Heb je deze vegan baileys gemaakt of ben je van plan om deze te maken. Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt en hoe het bij jou is geworden. Laat je het me weten in de comments? Of tag @milkfreeacademy op Instagram, lijkt me leuk om van je te horen!

Vegan baileys

Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 2 minuten

Equipment

  • 1 fles gesteriliseerd
  • 1 trechter
  • 1 blender / staafmixer / garde

Ingrediënten

  • 300 ml Ierse whisky (Jameson)
  • 250 ml gecondenseerde kokosmelk (Nature's Charm)
  • 20 gram espressopoeder
  • 2 tl cacao
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een maatbeker of kom. Mix kort met een garde, blender of staafmixer op een lage snelheid door elkaar zodat het niet gaat schiften.
  • Schenk de vegan Baileys via een trechter in een gesteriliseerde fles.
  • Serveer in een glas met wat ijs of maak een verrukkelijke cocktail.
  • Zeker 2 maanden houdbaar in de koelkast.

Notities

Fles steriliseren?
Je kunt potten en flessen steriliseren door ze eerst goed af te wassen en daarna te koken in een pan kokend water of een kwartiertje op 150 graden in de oven te leggen. Laat ze in de oven afkoelen of pak ze heel voorzichtig uit de oven.
Doppen en deksels kun je steriliseren door ze na het afwassen 5 minuten uit te koken in een pannetje water. 
Plantaardige room toevoegen (optioneel)
In de koeling kan de Baileys een beetje stroperig worden. Maak het eventueel vloeibaarder door 50 – 100 gram sojaroom of haverroom toe te voegen.
Gang: Borrel, Drankjes, Koffie
Keuken: Ierland
Trefwoord: alcohol, cacao, cocktail, dessert, eivrij, feest, glutenvrij, kerst, koemelkvrij, koffie, lactosevrij, likeur, melkvrij, notenvrij, sojavrij, vegan, vegetarisch, whiskey, zuivelvrij




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close