Vegan chicken pie met prei & champignons

179

De klassieke Engelse pie met kip & prei kun je heel makkelijk melkvrij klaarmaken door typische zuivelproducten voor dit gerecht te vervangen. In ons geval hebben we ook het vlees vervangen. Dat lijkt misschien gek voor een typisch vleesgerecht als de chicken pie waarin kip de hoofdrol speelt. Maar nu we zelf liever geen vlees meer eten, vinden we deze vegan chicken pie met prei en champignons een prima alternatief. Geen zuivel, geen vlees. Eet je toch liever vlees? Dan geef ik je in de blog hieronder tips hoe je dit recept mét vlees maakt.

Engelse roots

Vanwege mijn Engelse roots, maken wij graag Engelse pie’s. Dit was voor mij niet altijd een traktatie. Maakte mijn moeder het vroeger klaar dan vond ik dat meestal té Engels en té vies. Volledig onterecht natuurlijk, want dat bord ging heus wel leeg. Sinds mijn moeder niet meer leeft en met het krijgen van kinderen ontstaat steeds meer behoefte mijn roots verder te onderzoeken. Het verkennen van typisch Engelse gerechten is voor mij een manier om verbinding te maken met mijn familie en familiegeschiedenis. Tijdens het uitzoeken van recepten en het koken of bakken, fantaseer ik dan hoe mijn moeder en alle mensen voor haar dat deden. Welke ingrediënten gebruikte ze, met wie aten ze samen en wanneer of voor welke gelegenheid. Door daar over na te denken voelen ze altijd veel dichterbij.

Vegan chicken pie zonder melk, toch mét vlees?

Zodra je weet dat je geen zuivel meer mag vanwege een koemelkvrij dieet, of als je beslist dat je zuivel wilt laten staan om andere redenen, vallen er opeens allerlei gerechten weg die je misschien gewend bent veel te eten. Als vlees uitmaakt van je normale eetpatroon dan is het fijn te merken dat er veel soorten vlees zijn die je gewoon kunt blijven eten.

Zolang het vlees niet gemarineerd, gekruid of gepaneerd is, zit je in veel gevallen goed. Zo hebben wij deze vegan chicken pie tot vorig jaar gemaakt met kip en spekjes en vervingen we alleen de bouillon, room, melk en bladerdeeg voor melkvrije producten. Op deze manier konden we redelijk vasthouden aan ons eigen eetpatroon en vaste gerechten.

Wil jij ook liever mét vlees? Kijk dan iets verder naar beneden bij de tips voor een Engelse pie met vlees, hoe je de plantaardige stukjes vlees in dit recept vervangt door spek en kip.

Melkvrij dieet met of zonder vlees?

Vlees eten was voor ons eigenlijk nooit een issue. We probeerden hier wel minder van te eten, maar veel vegetarische gerechten of vleesvervangers werden en worden met zuivel bereid. Vlees blijft daardoor een fijn en makkelijk ingrediënt bij een melkvrij dieet.

Stoppen met zuivel kost best veel moeite als dit nieuw voor je is. Het kost tijd niet alleen tijd om te leren hoe je zuivel goed vervangt, maar ook om te wennen aan de andere smaak van zuivelvervangers. Hierdoor kan ik goed begrijpen dat ook vlees laten staan soms net even een stap te veel is. Wil je wel graag vaker vegetarisch eten, probeer dan eens een vegan vleesvervanger of een vegetarische optie zonder melk. Doe vooral wat goed voelt voor jou of voor jullie en je portemonnee. Iedereen heeft hierin eigen keuzes te maken op zijn of haar eigen tijd.

Tips voor een Engelse pie mét vlees

In het onderstaande recept voor de vegan chicken pie kun je de hoeveelheden voor spekblokjes en plantaardige kipstukjes 1 op 1 aanhouden. Voor een Engelse chicken pie mét vlees zou ik de vegan kip vervangen voor kipfilet of kalkoenfilet maar iets meer gram nemen. Zo ongeveer 300 gram kip of kalkoen als je dit gerecht met 4 volwassenen wilt eten. De kipvervanger weegt qua gewicht misschien minder, maar in volume is het veel meer. Voor de spekblokjes kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Vegan chicken pei met prei en champignons

Porties 6 personen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 15 min

Equipment

  • 1 Oven
  • 1 koekenpan / hapjespan
  • 1 kookpan
  • 1 diepe quicheschaal Ø 22-25

Ingrediënten

  • 500 ml groentebouillon melkvrij
  • 2 stuks prei (in ringen) ong. 500 gram
  • 1 grote ui (in grove stukken) ong. 200 gram
  • 1 grote stevige (zoete) aardappel ong. 250 gram
  • 2 el olijfolie
  • 175 gram plantaardige spekblokjes (Vivera)
  • 180 gram plantaardige kipstukjes
  • 300 gram kastanje champignons
  • 6/7 takjes verse peterselie fijngesneden
  • 1 tl thijm gedroogd
  • ¼ tl zout
  • 2 el bloem + wat extra voor bestrooien werkblad
  • 3 el haver fraîche
  • 5 plakken bladerdeeg of 1 grote rol bladerdeeg rol van AH of tante Fanny
  • 1 el havermelk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bouillon met groentes

  • Snijd de prei in ringen en de ui in grove stukken. Schil de aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 a 2 cm. Doe de groentebouillon in een pan en voeg de prei, ui en aardappel toe. Breng de bouillon aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.

Bak het vegan vlees

  • Verwarm een grote hapjespan of grote koekenpan met de olijfolie op een gemiddeld vuur. Bak daarin de spekjes en de kip enkele minuten volgens de verpakking. Voeg de champignons toe en bak 3-5 minuten mee.
  • Doe de peterselie, tijm, zout en haverfraîche in de pan, roer alles goed door elkaar en laat 2 minuutjes sudderen.
  • Voeg nu het groentemengsel toe aan de pan met het vegan vlees en roer hier de bloem doorheen. Laat het geheel een paar minuutjes zachtjes pruttelen zodat de saus kan binden.
  • Rol ondertussen, op een werkblad bestrooid met bloem, de bladerdeeg uit tot een lap die net wat groter is dan de bovenkant van je quichevorm.
  • Schep het piemengsel in de quichevorm of een andere diepe ovenschaal en maak de randen voorzichtig nat met water. Dit kan met een kwastje of schone vingers die je even onder de kraan houdt. Leg de lap bladerdeeg nu voorzichtig over de vorm heen zodat er wat deeg aan alle kanten over de vorm heen valt. Snijd het overtollige deeg weg.
  • Voor een extra feestelijke pie is het leuk om uit het overgebleven deeg vormpjes uit te steken of snijden. Bestrijk deze met een klein beetje water en plak bovenop de pie.
  • Snijd twee inkepingen van ongeveer 2 cm | | in het midden van de pie zodat de stoom eruit kan. Bestrijk het piedeeg met de havermelk en bak ongeveer 30 minuten op 200 °C in het midden van de oven of totdat de bovenkant van de pie mooi goudbruin in gekleurd.

Notities

Engelse pie met echte kip

Wil je liever een Engelse chicken pie mét vlees maken dan kun je de vegan kip vervangen voor kipfilet of kalkoenfilet maar raad ik je aan iets meer gram te nemen, ongeveer 300 gram kip- of kalkoenfilet. De vegan kipvervanger weegt qua gewicht misschien minder, maar is in volume veel meer. Voor de spekblokjes kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden. Let op: ongemarineerde kipfilet of kalkoenfilet zou altijd melkvrij moeten zijn. Spekblokjes zijn meer bewerkt dus controleer dit etiket even goed op op melk(bestanddelen).
Vegan kipstukjes of vegetarisch?
Let goed op bij het uitkiezen van vegan kipstukjes. De vegetarische kipstukjes kunnen bestanddelen van melk bevatten, dus check vooraf even goed het etiket.
Glutenvrij?
Je kunt deze pie glutenvrij maken door glutenvrij bladerdeeg te gebruiken en de tarwebloem te vervangen door glutenvrije bloem. De bloem heeft als doel om de saus van de pie te binden. Hier zou je dus eventueel ook maïzena of arrowroot voor kunnen gebruiken.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerika, Engeland
Trefwoord: bakrecept, eivrij, hartige taart, koemelkvrij, melkvrij, notenvrij, ovengerecht, pie, suikervrij, vegan, vegetarisch, vleesvervanger, winter, zuivelvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close