Vegan kokoscake met frambozen

271

Ik ga naar een verjaardag en neem mee… een vegan kokoscake met frambozen! Kun je thuis je maaltijden eenmaal makkelijk melkvrij maken, dan komt de volgende uitdaging. Een verjaardagsfeestje. Leuk! Van iemand anders! Ojee?

Als je al een tijdje bezig bent met een zuivelvrij dieet, dan weet je dat dat taarten zonder melk gewoon echt lastig te krijgen zijn. Je moet er speciaal voor op pad en soms moet je er ook speciaal om vragen bij een bakker. Het liefst ruim van tevoren, ook nog. Dus, ga je op visite bij iemand anders dan is de kans groot dat ze er nét niet aan hebben gedacht dat je geen melk mag. Of ze weten het überhaupt (nog) niet, dat kan natuurlijk ook.

Je eigen melkvrije gebak meenemen

Hoewel de melkvrije man als voordeel heeft dat hij geen taarteter is en het afslaan daarvan dus ook niet moeilijk is, neem ik soms wel iets mee. Zoals deze vegan kokoscake met frambozen. We bezochten vrienden met hun jarige zoon en aangezien dit een nogal spontaan idee was, konden ze last-minute nooit rekening hebben gehouden met ons dieet. Een dag eerder had ik bij toeval dit vegan kokostaartje gemaakt omdat ik een lekkere cake zonder zuivel en eieren wilde maken. Ik nam expres een groot stuk taart mee, zodat niet alleen de melkvrije man, maar eventueel ook onze vrienden, hun kinderen of onze eigen kinderen ervan konden mee eten.

Koemelk vervangen door kokosmelk

Kokos en kokosmelk wordt veel gebruikt bij het produceren van melkvrije producten. Hoewel verse kokos lekker fris en knapperig is, houd ik er zelf niet van als mijn kaas of yoghurt er naar smaakt. Maar als een taart of koekje naar kokos hoort te smaken dan mag het er best zijn. Bij deze cake gebruiken we kokos daarom in én op de cake als topping. In plaats van melk, gebruik ik in deze cake kokosmelk van Fairtrade original. Je kunt ook een andere merk kokosmelk nemen, maar het gaat er even om dat niet de melkdrink versie neemt, want die is wat wateriger. De kokosmelk uit blik is wat dikker en vetter en dat maakt het super geschikt om deze cake lekker smeuïg te maken.

Kokos & frambozen

Kokos & frambozen gaan ontzettend goed samen! Fris, zuur, zoet en romig, het komt allemaal bij elkaar in één hap. Voor de frambozen in deze cake kun je kiezen voor verse frambozen of bevroren frambozen. Als je ze van tevoren iets laat ontdooien, dan zal het beslag ervan meekleuren in een paarsblauwe kleur. Ik vind dat mooi, maar wil je dat juist niet, mix de frambozen dan bevroren door het beslag.

Vegan kokoscake of andere melkvrije cake & koekjes?

Houd je van de smaak van kokos, maar geen zin om er zo lang over te doen. Maak dan deze groene pandan kokosmakronen. Of heb je wel zin om iets te bakken maar probeer je kokos juist te vermijden, dan heb ik hier nog wat andere bakrecepten:

Vegan kokoscake met frambozen

Porties 10 personen

Equipment

  • 1 Oven
  • 1 bakblik Ø20-22 cm
  • 1 weegschaal
  • 1 maatbeker / maatschepjes
  • 1 Mengkom
  • 1 handmixer

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem
  • 150 gram fijne suiker
  • 1 tl baksoda
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 + ¼ tl vanille extract
  • 150 gram frambozen vers of bevroren
  • 200 ml soja slagroom / soya whip (ik gebruikte Alpro)
  • 1 zakje klop-fix (dr Oetker)
  • 50 gram kokosrasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet het bakblik in met een klein beetje zonnebloemolie.
  • Doe de bloem, suiker en baksoda in een mengkom en voeg daar al mixend de zonnebloemolie, kokosmelk en 2 tl vanille extract aan toe. Mix totdat alles goed gemengd is.
  • Schep de frambozen voorzichtig door het beslag. Schenk het beslag daarna in de bakvorm. Bak de cake 30 min. in het midden van de oven op 180 °C.
  • Was intussen de mengkom en de kloppers af en klop daarna de sojaslagroom stijf samen met de klopfix en ¼ tl vanille extract. Zet tot gebruik even weg in de koelkast.
  • De cake is gaar als je er met een satéprikker in kunt steken en deze er schoon weer uitkomt. Verwijder de cake na een minuut of 10 uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
  • Is de cake goed afgekoeld, smeer dan de slagroom uit over de bovenkant en zijkant van de cake en bestrooi met de geraspte kokos.
calorieën: 325kcal
Gang: Cake, gebak, Taart
Keuken: Nederlands
Trefwoord: cake, eivrij, frambozen, fruit, hartige taart, koemelkvrij, kokos, melkvrij, notenvrij, vegan, vegetarisch, verjaardag, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 325kcal | Koolhydraten: 34g | Proteïne: 3g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudig onverzadigde vetten: 2g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 4g | Kalium: 0.3mg | Vezels: 1.2g | Suiker: 1.2g | Vitamine E: 2.8mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close