Nergens smaakt tzatziki zo goddelijk lekker als in Griekenland zelf. Of dat nou komt door de verse yoghurt daar of het fantastische weer, geen idee. Ik weet wel dat het moeilijk is om die authentieke smaak na te bootsen. Helemaal wanneer je ook geen melk mag gebruiken. Tzatziki wordt gemaakt met de basisingrediënten: yoghurt, komkommer, dille en knoflook. Niet echt melkvrij dus. Gelukkig hebben we in Nederland goede alternatieven voor zuivel waarmee we eenvoudig onze eigen melkvrije, vegan tzatziki kunnen maken.
Deze tzatziki leent zich perfect als dip voor een borrelplank met wat stukjes (pita)brood erbij of een stokbroodje. Liever authentiek op zijn Grieks? Dan eet je deze vegan tzatziki bij voorkeur met een pita (vegan) gyros of ander gegrild vlees zoals souvlaki of gegrilde gehaktballetjes.
Welke yoghurt gebruik ik voor vegan Tzatziki?
Een authentieke Griekse tzatziki maak je bij voorkeur met een hele dikke romige yoghurt. Aangezien yoghurt een van de basisingrediënten is, blijft er van de tzatziki niet veel over als je dat weglaat. Maar waar het om gaat is natuurlijk de yoghurt te vervangen voor een melkvrij alternatief. Welke kun je daarvoor gebruiken?
Vegan Griekse yoghurt
In grotere supermarkten is tegenwoordig vaak plantaardige Griekse yoghurt verkrijgbaar. Deze is dikker dan ‘gewone’ plantaardige yoghurt en dat werkt fijner als basis voor tzatziki. Want door het vocht van de komkommer kan dit nog wel eens wat dunner worden.
Mag je behalve melk ook geen soja, tarwe of noten?
In Nederland is een aantal soorten vegan Griekse yoghurt te koop. Moet je letten op meerdere allergenen zoals soja of tarwe? Weet dan dat er varianten zijn op basis van soja, haver en kokosmelk. De meeste kans om dit te vinden, is bij grotere filialen van landelijke supermarktketens.


Geen vegan Griekse yoghurt verkrijgbaar?
Staat er geen vegan Griekse yoghurt in het schap? Kies dan liever voor een romige neutrale plantaardige yoghurt dan voor kwark. Kwark is vaak wat droger van smaak en voor tzatziki is juist dat romige juist zo lekker. Een vegan yoghurt op basis van haver of soja met een ongezoete neutrale smaak is dan je beste keuze. De Griekse yoghurt op basis van kokos zal je tzatziki een tropische kokossmaak geven. Nèt niet echt lekker..
Heb je serieus wat meer tijd voor de voorbereiding?
Heb je even wat meer tijd? Maak dan zelf een dikke (Griekse) yoghurt. Dit doe je door met een pak ongezoete plantaardige yoghurt hangop te maken. Hiervoor schenk je de yoghurt in een schone theedoek of kaasdoek, die je vervolgens ‘ophangt’. Dit kan ook in een zeef zijn boven op een kom om het vocht op te vangen. Door het vocht uit de yoghurt te laten lekken, krijg je een perfecte dikke yoghurt voor het maken van vegan tzatziki.
Vegan Griekse yoghurt op basis van soja
- Soja yoghurt – Variatie op yoghurt griekse stijl – AH ~ 1,79
Ingrediënten: water, 19% sojaboon, suiker, gemodificeerd tapiocazetmeel, 1,6% soja-eiwitisolaat, maltodextrine, calcium, zeezout, emulgator (lecithine [E322]), cultuur, kokosmeel, vitaminen (D, B12).
Vegan Griekse yoghurt op basis van Haver
- Oatly! Havergurt greek style (400 gram) – AH ~ € 2,85
Ingrediënten: Water, haver 11%, koolzaadolie, aardappelzetmeel, aardappeleiwit, voedingszuur (appelzuur, melkzuur), stabilisator (pectine), mineralen (calciumcarbonaat, calciumfosfaat, kaliumjodide), zout, vitaminen (D2, B12). - AH Haver griekse stijl yoghurt (400 gram) – AH ~ € 1,99
Ingrediënten: water, 8% glutenvrije haver, plantaardige olie (raap, kokos), gemodificeerd maïszetmeel, aardappelzetmeel, aardappeleiwit, zout, voedingszuur (appelzuur [E296]), zuursel.
Vegan Griekse yoghurt op basis van Kokosmelk
Kies je voor de vegan Griekse yoghurt op basis van kokosmelk, weet dan dat de tzatziki naar kokos zal smaken. Misschien vind je dit juist lekker? Maar als dit de enige Griekse yoghurt in het schap is, kies dan liever voor een ongezoete plantaardige yoghurt. Prima in een ontbijt of dessert, maar anders liever niet.
- Abbot kinney’s Coco greek style natural (350 gram) – AH ~ € 3,49 / Jumbo ~ € 3,39
Ingrediënten: 56% kokosmelk* (33% kokosextract*, water), water, 3,8% AMANDELproteïne*, zetmeel*, verdikkingsmiddel: guarpitmeel*, yoghurtcuturen** / *=van biologische oorsprong **= S. thermophilus, L. bulgaricus, L. paracasei, L. acidophilus, B. Lactis - Alpro Greek Style Coconut (350g) – Jumbo ~ € 2,99
Ingrediënten: Kokosnootmelk (45%) (kokosroom, water), water, kokoswater (20%), gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddelen (pectine, agar agar), natuurlijke aroma’s, zeezout, culturen / fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus, B. lactis)


Zelf vegan tzatziki maken – Top tips
- Komkommer laten uitlekken
Wanneer je zelf tzatziki maakt, wil dit nog wel eens uitmonden in een waterige massa. Waarschijnlijk is de komkommer dan nog niet genoeg uitgelekt. Belangrijk is dat je de eerst de zaadlijsten verwijderd voordat je gaat raspen. Dit kun je makkelijk doen door de zaadlijsten er met een theelepel uit te schrapen. Daarna is het essentieel dat je de komkommerrasp goed laat uitlekken en eventueel met schone handen nog eens extra uitknijpt. Blijft er teveel vocht achter, dan mengt zich dat met de yoghurt waardoor deze nog dunner wordt. - Vegan Griekse yoghurt – liever niet de kokosversie
Begin je net met het vervangen van zuivel, dan zul je waarschijnlijk moeten wennen aan de smaak van plantaardige yoghurt. Kies als het even kan voor een plantaardige ongezoete (Griekse) yoghurt om deze vegan tzatziki te maken. Smaak geef je het wel mee met de kruiden die je er aan toevoegt. Kies je voor een gezoete yoghurt, dan kan dat nogal bepalend zijn voor de smaak. - Verse kruiden
Qua geur en smaak maken verse kruiden de tzatziki helemaal perfect. Geen verse dille te koop, maar wel een potje gedroogde dille. Neem dat dan mee, maar voeg dan niet meteen een hele eetlepel toe. Gedroogde kruiden kunnen wat intenser van smaak zijn, waardoor je moet opletten dat je niet teveel toevoegt. Voeg steeds een theelepel toe, mix door de yoghurt en proef wat het doet met de smaak. Blijf dat doen, tot het naar je smaak oké is. - Crèmekleurige tzatziki
Plantaardige yoghurt is minder wit dan yoghurt van koeien, schapen of geiten. Je tzatziki zal er daardoor minder ‘wit’ uit zien dan je misschien gewend bent.

Vegan tzatziki
Equipment
- 1 rasp
- 1 Zeef
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 500 gram plantaardige Griekse yoghurt (op basis van soja of havergurt van Oatley)
- 2 tenen knoflook
- 1,5 el verse dille fijngesneden
- 1 el witte wijnazijn
- 2 el olijfolie extra vergine
- zout & peper naar smaak
Instructies
- Zet een kom klaar met een zeef erbovenop.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer met een grove rasp fijn en doe de rasp in de zeef. Laat de komkommer uitlekken en knijp er met je handen zoveel mogelijk vocht uit.
- Rasp de knoflook, hak de dille fijn en meng samen met de wijnazijn, olijfolie en komkommer door de Griekse yoghurt. Meng goed door elkaar en breng verder op smaak met zout en peper.