Wat is er fijner dan een koude winterwandeling maken en daarna binnen opwarmen met een grote mok warme chocolademelk, zonder melk. Want we willen wel de lusten, maar niet de lasten. Het liefst met een hele grote toef slagroom, want dat kan tegenwoordig ook zonder melk. Willen we extra snel opwarmen, dan mogen de grote mensen er een scheutje rum in! Reken maar dat we daarna vlug weer op temperatuur zijn. Een warme kop thee of koffie is ook lekker hoor, maar een warm chocoladedrankje maakt de gelegenheid net iets specialer.
Chocolademelk zonder melk maken
Koemelk is voor de man in huis geen optie, dus maken we al jarenlang zelf melkvrije chocolademelk. Heel ingewikkeld is dat niet. De manier waarop wij het doen is ongeveer net zo makkelijk als een pannetje melk opwarmen. Je hebt slechts twee ingrediënten nodig: 1) plantaardige melk en 2) pure chocolade of vegan chocolade. De meeste soorten pure chocolade bevatten geen melk, maar check voor de zekerheid altijd even de ingrediënten.


Welke zuivelvrije melk kun je gebruiken voor het maken van warme chocolademelk?
Welke zuivelvrije melk je gebruikt, is een beetje smaak afhankelijk. Zo kunnen sommige soorten amandelmelk en sojamelk een vrij sterke smaak hebben die je overal doorheen proeft. Dat vinden we zelf niet altijd lekker, maar anderen zweren erbij dat de romigheid van amandelmelk een zelfgemaakte chocolademelk extra lekker maakt. Rijstmelk maakt het soms wat zoeter dan het al is, maar is qua smaak wat neutraler. Havermelk is onze favoriet omdat het de chocolademelk een romige, zachte smaak geeft en deze hebben we sowieso altijd in huis. Zijn lactosevrije melk, hazelnootmelk, cashewmelk of andere soorten melk een optie voor je, dan zijn die natuurlijk ook prima te gebruiken naar keuze en smaak.
Super mega snelle melkvrije chocolademelk
Ben je meer van het gemak dan van het zelf maken? Er zijn meerdere soorten vegan chocolademelk te koop in de meeste supermarkten. In het schap bij de plantaardige melksoorten en soms in de koeling bij de afdeling met Alpro yoghurt / melk. Wil je voor de allersnelste optie gaan, sla dan vast een pak in, want die koude winterdag die komt nog wel.
Onze top 3 vegan chocolademelk
- Oatley haverdrank cacao – chocolademelk op basis van haver
- Alpro sojadrink choco – op basis van soja
- Friendly Vikings chocolate oat drink – op basis van haver
Het voordeel van deze pakken vegan chocolademelk is dat de bovenste tweede merken in de meeste grote supermarkten te koop zijn (Plus, AH, Jumbo, Hoogvliet). Vind je deze niet in jouw super, kijk dan eens bij bio of natuurwinkel. Merken die je daar veel vindt zijn:
- Provamel – chocolademelk op basis van soja.
- Rude Health – chocolademelk op basis van hazelnoot / haver (Ekoplaza)
- Scottie – chocolademelk op basis van rijst (glutenvrijemarkt)
Melkvrije slagroom of vegan slagroom
Over koemelkvrije slagroom of vegan slagroom heb ik het laatste woord nog niet geschreven. Door experimenteren en nieuwe producten op de markt, komen we qua en structuur steeds dichterbij de slagroom zoals we die van koemelk kennen. In een andere blog zal ik mijn ervaringen met zuivelvrije slagroom eens op papier zetten. In het kort .. zo vol en romig als de echte slagroom is, heb ik nog niet gevonden in een plantaardig alternatief.


Maar, leef je al een tijdje zonder de smaak van echte melk, kaas en room dan komen de vegan varianten inmiddels verdraaid goed uit de bus. En dat bedoel ik letterlijk. Ik heb eindeloos geprobeerd om Alpro whipping cream of Soyatoo op te kloppen tot een goed vergelijk van slagroom, maar zo stijf als slagroom wordt het niet. Dus die toef kun je schudden tenzij je de AH plantaardige topping weet te vinden, of de AH soja topping. Voor ons komt dit het allermeest in de buurt bij het gevoel van slagroom. (Deze laatste twee zijn helaas geen opties wanneer je ook te maken hebt met een soja-allergie).
Vegan slagroom zonder soja
Mag je ook geen soja eten, ga dan op zoek naar Rice Whip van Soyatoo. In de beginjaren waren de spuitbussen niet zo fantastisch goed en gingen snel stuk, maar de reviews over het product zien er nu over het algemeen positief uit, dus gewoon eens proberen.
Andere alternatieven voor plantaardige slagroom die je kunt proberen om zelf te maken zijn: chickpea whipped cream, slagroom op basis van opgeklopte aquafaba (kikkererwten vocht) met suiker of coconut whipped cream, waarbij je het vette vaste deel van kokosmelk opklopt tot een luchtige substantie. Voor mij werken deze opties niet, ik vind het te weinig weg hebben van wat slagroom zou moeten zijn. Maar anderen zweren erbij, dus misschien is het ook wel iets voor jou!
Note:
De warme chocolademelk op de foto heb ik gemaakt met vegan slagroom door zelf aquafaba tot slagroom op te kloppen. Het geeft voor de foto een mooi effect, maar ondanks toevoegingen zoals vanille extract en suiker, bleef ik de smaak van kikkererwten proeven. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de AH plantaardige (slagroom) topping.

Warme chocolademelk zonder melk mét slagroom (vegan)
Equipment
- 1 pan
- 1 spatel
- 1 mok
Ingrediënten
- 50 gram pure chocolade (let op melkvrij / vegan)
- 200 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
- 1 toef plantaardige slagroom*
Optioneel
- Bestrooi de slagroom eventueel met een beetje kaneel of cacao.
- Mini-marshmallows Let op de marshmallows in de supermarkt zijn meestal melkvrij, maar niet vegan.
Instructies
- Verwarm de melk op middelhoog vuur, maar laat het niet koken.
- Breek de chocolade in kleine stukjes (hoe kleiner, hoe sneller het smelt) en doe bij de warme melk in de pan. Roer voorzichtig totdat de chocolade helemaal is gesmolten en is opgenomen in de melk.