Zorgkosten aftrekken voor een koemelkvrij of lactosevrij dieet?

1K

Heb jij al aangifte over 2022 gedaan? Onder bepaalde voorwaarden mag je dieetkosten voor een koemelkeiwitvrij dieet, een lactosevrij dieet of een galactosevrij dieet aftrekken als zorgkosten bij de belastingdienst. Dit bedrag kan hoger zijn als je daarnaast ook nog een soja-eiwitvrij, kippenei-eiwitvrij, glutenvrij of tarwevrij dieet volgt. Vaak mag je deze kosten ook aftrekken als je deze hebt gemaakt voor een inwonend kind, je partner of een huisgenoot.

Wanneer mag je zorgkosten aftrekken voor een koemelkvrij dieet of lactosevrij dieet?

Volg je een koemelkeiwitvrij (caseïnevrij) dieet of lactosevrij dieet op advies van je (huis)arts of diëtist? Dan mag je afhankelijk van het dieet dat je volgt, een vast bedrag aan kosten voor dit dieet aftrekken. Dit geldt ook bij een kippen-eiwitvrij dieet of glutenvrij dieet of combinaties hiervan.

De belastingdienst zegt hierover: “Volgt u een dieet op voorschrift van een arts of diëtist? Dan mag u een vast bedrag voor deze kosten aftrekken. Volgt 1 van uw gezinsleden of huisgenoten ook een dieet? Dan kunt u ook voor dat dieet een vast bedrag aftrekken als dieetkosten. U moet dan wel een dieet volgen dat in 1 van de dieetlijsten staat genoemd. In de dieetlijst staat het vaste bedrag dat u voor een bepaald jaar als dieetkosten mag aftrekken. Wij kunnen u vragen om een dieetbevestiging van uw arts of diëtist op te sturen.”

Welke kosten mag ik aftrekken voor een melkvrij dieet of lactosevrij dieet?

De onderstaande tabel komt uit de dieetlijst 2022 van de belastingdienst. In deze dieetlijst zijn allerlei ziektes en aandoeningen opgenomen en verschillende diëten die je daarvoor kunt volgen. In deze lijst vind je terug welke vaste bedragen je mag aftrekken als zorgkosten.
Onderaan de dieetlijst vind je bij ‘overige’ de diëten voor ‘voedselovergevoeligheid’ terug.

Volg je meerdere diëten? Controleer dan even goed welke combinaties in de lijst voorkomen en wat je dan mag aftrekken. Je mag namelijk niet zomaar alle bedragen bij elkaar optellen voor alle diëten die je volgt. Je kiest dan de best passende omschrijving voor jouw dieet.

Voorbeeld: Volg je bijvoorbeeld een “koemelkeiwitvrij dieet in combinatie met kippenei-eiwitvrij” dan mag je één keer € 450 aftrekken volgens de dieetlijst. Je mag dan niet “koemelkeiwitvrij” +kippenei-eiwitvrij” + “koemelkeiwitvrij in combinatie met kippenei-eiwitvrij” aftrekken. Dus niet € 450 + € 50 + € 450 = € 950.

Dieetlijst 2022 – belastingdienst

In deze tabel zie je de dieetkosten die je mag aftrekken bij een voedselovergevoeligheid. In deze lijst staan de bedragen voor een koemelkeiwitvrij (koemelkvrij / caseïnevrij) dieet, een lactosevrij dieet, een tarwevrij dieet, een kippenei-eiwitvrij dieet en combinaties daarvan, soms in combinatie met een soja-eiwitvrij dieet.

Kijk voor de volledige dieetlijst van 2022 en voor de bedragen van een galactosevrij of galactosebeperkt dieet op de site van de belastingdienst.

Dieetlijst 2022 – tabel met aftrekbare dieetkosten voor de aangifte inkomstenbelasting bij de belastingdienst.

Waar vul je deze dieetkosten in bij je aangifte inkomstenbelasting 2022?

Bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting 2022, kom je vanzelf het tabje ‘zorgkosten‘ tegen. Mogelijk heb je nog meer zorgkosten gemaakt die je daar ook in kunt vullen. Twijfel je wat je moet invullen, lees dan goed de uitleg bij de aangifte zelf of op de site van de belastingdienst. Je mag bijvoorbeeld geen kosten aftrekken die onder het verplicht en/of vrijwillig eigen risico vallen. Dieetkosten vallen daar niet onder, maar tellen wel mee bij het berekenen van je drempelbedrag aan zorgkosten die je mag aftrekken.

Berekenen wat je totale aftrekbare zorgkosten zijn? Gebruik dan dit rekentooltje van de belastingdienst. Alleen het deel dat boven het drempelbedrag uitkomt mag je uiteindelijk aftrekken.

Heb je hulp nodig bij het doen van je aangifte?

Vraag een familielid of kennis. De belastingdienst kan je helpen en er zijn organisaties die je kunnen helpen. Kijk bij Ik wil hulp bij het invullen van mijn aangifte voor meer informatie en tips van de belastingdienst.

Disclaimer: dit is een informatief artikel over de mogelijkheid om dieetkosten af te trekken bij de belastingdienst. Dit artikel is niet bedoeld als een (persoonlijk) financieel advies. Elke persoon en zijn of haar situatie is anders. Wil je precies weten welke regels in jouw situatie gelden, laat je dan informeren door een financieel adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close