100gramplantaardige boterongezouten (koud, in blokjes)
2elpoedersuiker
1-2elijskoud water
Custard
3eidooers
2elfijne suiker
2elmaïzena
250mlrijstmelk
1tl vanille extract
Topping
200gram aardbeien
125 gramblauwe bessen
1zakjetaartina
250 mlwater of vruchtensapvoor het aanmaken van de taartgelei
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de taartvorm in.
Taartbodem
Zeef de bloem boven een kom, voeg de suiker toe en wrijf er met je vingertoppen de boterblokjes doorheen, totdat het deeg bestaat uit kleine kruimels.
Maak een kuil in het midden en voeg 1 el water toe. Mix met een mes of deegmenger bloem en water door elkaar tot het deeg een bal begint te vormen. Blijft het deeg te droog, voeg dan een paar druppels water toe en kneed dat er doorheen. Herhaal deze stap tot het goed mengt. Kneed alles nu tot een deeg.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is voor de taartvorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het overtollige deeg af bij de randen. Zet dan 20 minuten weg in de koelkast.
Bekleed de taartbodem met bakpapier en doe verdeel er de bakbonen overheen. Bak 15 minuten op 180 °C. Neem uit de oven en verwijder voorzicht de bakbonen en het bakpapier. Voorzichtig! De bakbonen blijven nog een tijdje heet. Zet de taart terug in de oven en bak nog eens 15 minuten op 180 °C of totdat het er goudkleurig uitziet.
Custard vulling
Doe eidooiers, suiker en maïzena in een kom en klop met een garde totdat het er lichtgeel uitziet.
Verwarm de melk in een steelpan, maar laat het niet koken. Neem de pan van het vuur en giet de melk al kloppend in een dunne straal door het eimengsel. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm al roerend op een laag vuur voor 3 minuten of totdat het begint te koken en dik wordt.
Meng de vanille door het mengsel en laat nu iets afkoelen. Schep de custard in de taart en laat helemaal afkoelen.
Topping
Verdeel de aardbeien en blauwe bessen over de taart en maak de taartgelei volgens de omschrijving op het zakje taartina. Verdeel de gelei over de taart en laat opstijven.