Recept voor verrukkelijke krentenbollen vrij van melk, ei, soja en noten
Servings 10bolletjes
Voorbereidingstijd 8 uuruur
Bereidingstijd 1 dagd40 minutenmin
Rijstijd 1 uuruur5 minutenmin
Equipment
Oven
Bakpapier
Bakplaat
Mengkom
Keukenmixer (zonder kan ook)
Zeef
Mes
Ingrediënten
250gramrozijnen
250gramtarwebloem
7graminstant gist(gebruik je verse gist, dan 20 gram)
25gramwitte basterdsuiker
1tlzout(of 4 gram)
1tl citroensap(óf rasp van een halve citroen)
40gramplantaardige boter(Violife)
110mlwaterhandwarm
2 el plantaardige melk
Instructies
Wel de rozijnen 20 - 30 minuten in handwarm water. Laat daarna in een zeef uitlekken en dep goed droog. Laat de rozijnen nu ongeveer 8 uur aan de lucht drogen (winddroog).
Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en de plantaardige melk in de mengkom van een keukenmixer.* Laat de machine 3 minuten langzaam mixen. Verhoog dan de snelheid en laat de machine nog 6 minuten draaien. Plakt het deeg nog erg aan je vingers als je het wilt kneden? Voeg dan een beetje bloem toe.
Doe de vliesjestest om te zien of je het deeg goed gekneed is. Trek met twee handen een stukje deeg uit elkaar tot een dun vliesje. Kun je bijna door het vlies heen kijken zonder dat het direct scheurt, dan is het goed.
Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg met de hand nog even door. Maak er een bol van en leg even opzij.
Strooi opnieuw wat bloem op het aanrecht en leg de rozijnen hierop. Maak met een mes of een deegsteker een 'snee' in het deeg en voeg een deel van de rozijnen toe. Vouw het deeg daarna weer dicht en doe dit opnieuw. Net zo lang totdat alle rozijnen in het deeg zitten.
Het deeg weegt inclusief de rozijnen ongeveer 700 gram. Verdeel dit in 10 gelijke porties en draai van elk stukje deeg een mooi bolletje. Leg de bolletjes op ongeveer 5 cm afstand van elkaar op de bakplaat.
Laat de krentenbollen 15 minuten rijzen en druk ze dan even plat om de lucht te laten ontsnappen. Bestrijk ze daarna met melk en laat nog eens 50-60 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 240 ºC en bak de krentenbollen 10 minuten.
Notities
Tip!Rijzen de krentenbollen niet heb je gecontroleerd dat de gist niet over datum is? Probeer dan eens het volgende: doe de krentenbollen dan in de oven op 30 - 50 ºC en zet er een schaal met gekookt water onderin de oven. Door het vocht en de warmte zouden ze alsnog moeten rijzen.Geen keukenmixer?Dit recept kun je prima maken als je geen keukenmixer hebt. Het is wel belangrijk om het deeg goed te kneden, zodat je de gluten 'activeert'. Kneed je met de hand, kneed dan minstens 15 minuten om een mooi soepel deeg te maken. Het lijkt een hele klus, maar zet een leuk liedje op en zie het als je goede work-out!Rozijnen wellenHet wellen van de rozijnen is belangrijk voor het eindresultaat. Wel je de rozijnen niet van tevoren, dan trekken ze het vocht uit het deeg, waardoor je een droog brood krijgt. Zijn de rozijnen te nat, dan gaan ze makkelijker stuk tijdens het kneden.