Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
Zeef de bloem met het roggemeel, de speculaaskruiden, gemalen anijszaad, bakpoeder en het zout boven een kom.
Breng in een steelpan de stroop, honing en 80 ml water aan de kook. Zet het vuur uit zodra het stroopmengsel kookt. Schenk het stroopmengsel bij de bloem en roer het met een houten lepel door elkaar. Pas op: het stroopmengsel is heel heet!
Laat het iets afkoelen en kneed het mengsel dan op een plank tot een samenhangend deeg. Een houten plank is hierbij heel handig tegen het plakken van het deeg.
Rol balletjes met een doorsnede van ca. 2 cm van het taaie deeg en leg ze op het werkvlak. Druk de pepernoten rondom iets in en zet ze dan rechtop naast elkaar in de beklede bakvorm.
Bestrijk de bovenkant van de pepernoten met water en zet de bakvorm in het midden van de oven. Bak de pepernoten in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de pepernoten in de bakvorm afkoelen. Haal ze daarna uit de bakvorm en maak de pepernoten los van elkaar. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel.