5 plakkenbladerdeeg of 1 grote rol bladerdeeg rol van AH of tante Fanny
1elhavermelk
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bouillon met groentes
Snijd de prei in ringen en de ui in grove stukken. Schil de aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 a 2 cm. Doe de groentebouillon in een pan en voeg de prei, ui en aardappel toe. Breng de bouillon aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
Bak het vegan vlees
Verwarm een grote hapjespan of grote koekenpan met de olijfolie op een gemiddeld vuur. Bak daarin de spekjes en de kip enkele minuten volgens de verpakking. Voeg de champignons toe en bak 3-5 minuten mee.
Doe de peterselie, tijm, zout en haverfraîche in de pan, roer alles goed door elkaar en laat 2 minuutjes sudderen.
Voeg nu het groentemengsel toe aan de pan met het vegan vlees en roer hier de bloem doorheen. Laat het geheel een paar minuutjes zachtjes pruttelen zodat de saus kan binden.
Rol ondertussen, op een werkblad bestrooid met bloem, de bladerdeeg uit tot een lap die net wat groter is dan de bovenkant van je quichevorm.
Schep het piemengsel in de quichevorm of een andere diepe ovenschaal en maak de randen voorzichtig nat met water. Dit kan met een kwastje of schone vingers die je even onder de kraan houdt. Leg de lap bladerdeeg nu voorzichtig over de vorm heen zodat er wat deeg aan alle kanten over de vorm heen valt. Snijd het overtollige deeg weg.
Voor een extra feestelijke pie is het leuk om uit het overgebleven deeg vormpjes uit te steken of snijden. Bestrijk deze met een klein beetje water en plak bovenop de pie.
Snijd twee inkepingen van ongeveer 2 cm | | in het midden van de pie zodat de stoom eruit kan. Bestrijk het piedeeg met de havermelk en bak ongeveer 30 minuten op 200 °C in het midden van de oven of totdat de bovenkant van de pie mooi goudbruin in gekleurd.
Notities
Engelse pie met echte kip
Wil je liever een Engelse chicken pie mét vlees maken dan kun je de vegan kip vervangen voor kipfilet of kalkoenfilet maar raad ik je aan iets meer gram te nemen, ongeveer 300 gram kip- of kalkoenfilet. De vegan kipvervanger weegt qua gewicht misschien minder, maar is in volume veel meer. Voor de spekblokjes kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden. Let op: ongemarineerde kipfilet of kalkoenfilet zou altijd melkvrij moeten zijn. Spekblokjes zijn meer bewerkt dus controleer dit etiket even goed op op melk(bestanddelen).Vegan kipstukjes of vegetarisch?Let goed op bij het uitkiezen van vegan kipstukjes. De vegetarische kipstukjes kunnen bestanddelen van melk bevatten, dus check vooraf even goed het etiket.Glutenvrij?Je kunt deze pie glutenvrij maken door glutenvrij bladerdeeg te gebruiken en de tarwebloem te vervangen door glutenvrije bloem. De bloem heeft als doel om de saus van de pie te binden. Hier zou je dus eventueel ook maïzena of arrowroot voor kunnen gebruiken.