Schil de asperges en snijd de houterige delen van de onderkant. Doe de kontjes en schillen met het water in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens uit en laat minstens 15 minuten trekken.
Snijd ondertussen de asperges in stukken.
Schep de schillen en de kontjes uit de soep, deze heb je niet meer nodig. Voeg dan de stukken asperges en de twee bouillonblokjes toe aan de soep.
Breng opnieuw aan de kook en laat 15 minuten (in)koken totdat je nog ⅔ over hebt. Dus ongeveer 0,75 - 1 liter.
Neem de pan van het vuur en pureer met een blender of staafmixer tot een fijne soep. Wil je de soep extra fijn maken, schenk deze dan nog door een zeef en wrijf het er met de bolle kant van een lepel doorheen.
De soep heeft het niet nodig, maar wil je het extra romig maken of heel wit van kleur? Voeg dan de room toe door eerst 'familie te maken', zodat je de kans op schiften verkleint. Het helpt ook als de room alvast op kamertemperatuur is. Neem een beetje van de soep en meng dat met de room. Schenk de room daarna rustig bij de soep en laat het niet meer koken.
Notities
Bouillonblokjes bevatten vaak melk. De groenebouillon van Knorr en Maggi bevatten in ieder geval geen melk. Huismerken soms wel, soms niet. Dit kun je checken op de verpakking.Glutenvrij? Een soep lijkt van zichzelf geen gluten te bevatten, maar helaas de bouillonblokjes vaak wel. Knorr groentebouillonblokjes bevatten géén tarwe en lijken daarmee oke te zijn.