Soep van witte asperges zonder room maken? Ik heb hieronder een uber simpel en smaakvol recept voor je. Voor deze vegan soep is geen boter, room of melk nodig. Maar wil je de soep extra romig maken, of er extra wit uit laten zien, dan kun je er wat haverroom, sojaroom of rijst kookroom aan toe voegen. Deze soep is niet gebonden (op basis van roux) en dat maakt dit een heel licht soepje dat je kunt eten als lunch, voorgerecht of lichte maaltijd met wat brood erbij.
Dit witte goud ligt meestal vanaf Pasen in de winkel. Dit jaar lagen de witte asperges voor € 6,99 per halve kilo in de winkel en dát vond mijn portemonnee net iets te prijzig. Zo vroeg in het voorjaar is de prijs zo hoog omdat het aanbod nog laag is en de vraag ernaar al vrij hoog. Wacht een paar weken en koop ze als het aanbod groter wordt. Zo kocht ik ze een paar weken later in de aanbieding bij Lidl voor € 3,49 en nu afgelopen week lagen ze bij Albert Heijn nog maar voor € 2,99.


Witte asperges bewaren
Witte asperges kun je een paar dagen goed bewaren door ze in een vochtige theedoek in de groentela te leggen. Tip van de aspergeboer: ‘Wil je ze wat langer bewaren, schil de asperges en vries ze dan in. Ze hoeven niet eerst gekookt of geblancheerd te worden.’ Leg de asperges in de vriezer en wanneer nodig dan breng je ze gewoon bevroren aan de kook.
Witte aspergesoep zonder room
Melk of room is voor de meeste soepen absoluut niet nodig om een smakelijke romige soep te maken. Bij veel soorten groenten onstaat er na het pureren met een staafmixer als vanzelf al een romige vloeistof. Dat werkt zo bij pompoen, courgette, broccoli, prei .. en bij asperges is dat net zo. Wil je een gebonden soep maken, maak dan eerst een roux met plantaardige boter en bloem en voeg daar dan de soep langzaam aan toe.
Het enige dat je voor deze aspergesoep nodig hebt zijn: witte asperges, water en groentebouillon. Dat is het! Krijg je dan geen waterige soep? Absoluut niet. De truc is om de soep tijdens het maken goed te laten inkoken zoals je met een saus zou doen. De smaken worden daardoor meer geconcentreerd en dat geeft de soep een rijke smaak.
Krijg je gasten op bezoek en wil je niet alles tegelijk klaarmaken? Deze soep is perfect om een dag van tevoren klaar te maken. Ook als je geen gasten krijgt. De aspergesoep is op dag twee namelijk nog veel rijker van smaak.


Soep van aspergeschillen
Witte asperges zijn meestal dikker en steviger dan groene asperges, maar dat zorgt er meteen voor dat ze wat houterig of dradig kunnen zijn. Wil je witte asperges klaarmaken dan kun je deze het best even schillen en een stukje van de onderkant afsnijden. Tijdens het doorsnijden voel je aan de weerstand van je mes snel genoeg of je nog op het houterige deel zit of in het sappige stuk.
Het mooie aan het recept voor deze soep is dat we de schillen niet meteen hoeven weggooien. We gebruiken de aspergeschillen samen met de stugge onderkanten voor het trekken van een een aspergebouillon. Dat dient straks als basis voor de soep.
Bouillonblokjes zonder melk
Het recept voor de soep is echt eenvoudig. De uitdaging in dit recept zit hem in het vinden van melkvrije bouillonblokjes (en in ons geval ook zonder kip, rund of vis). Wij gebruiken meestal Maggi groentebouillonblokjes omdat die ik die een rijkere smaak vind geven dan bijvoorbeeld die van Zonnatura. Is vlees voor jou geen probleem dan zou je ook kippenbouillon van Maggi kunnen gebruiken. Op de site van veganwiki vind je een handig overzicht met meer soorten vegan bouillon.
Eet je behalve melkvrij ook glutenvrij? Let dan extra op met bouillonblokjes, want hierin zit ook vaak tarwe verwerkt. De Knorr groentebouillonblokjes zijn in ieder geval wél oké.
Dit recept gemaakt?
Heb je deze soep gemaakt of van plan om deze te maken. Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt en hoe het bij jou is geworden. Laat je het me weten in de comments? Of tag @milkfreeacademy op Instagram, lijkt me leuk om van je te horen!

Vegan witte aspergesoep
Equipment
- 1 pan
- 1 staafmixer
- 1 schuimspaan
- 1 Zeef
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 1,25 liter water
- 2 groentebouillonblokjes
- 100 ml sojaroom / haverroom / rijstkookroom Optioneel
Instructies
- Schil de asperges en snijd de houterige delen van de onderkant. Doe de kontjes en schillen met het water in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens uit en laat minstens 15 minuten trekken.
- Snijd ondertussen de asperges in stukken.
- Schep de schillen en de kontjes uit de soep, deze heb je niet meer nodig. Voeg dan de stukken asperges en de twee bouillonblokjes toe aan de soep.
- Breng opnieuw aan de kook en laat 15 minuten (in)koken totdat je nog ⅔ over hebt. Dus ongeveer 0,75 – 1 liter.
- Neem de pan van het vuur en pureer met een blender of staafmixer tot een fijne soep. Wil je de soep extra fijn maken, schenk deze dan nog door een zeef en wrijf het er met de bolle kant van een lepel doorheen.
- De soep heeft het niet nodig, maar wil je het extra romig maken of heel wit van kleur? Voeg dan de room toe door eerst 'familie te maken', zodat je de kans op schiften verkleint. Het helpt ook als de room alvast op kamertemperatuur is. Neem een beetje van de soep en meng dat met de room. Schenk de room daarna rustig bij de soep en laat het niet meer koken.
Notities
De groenebouillon van Knorr en Maggi bevatten in ieder geval geen melk. Huismerken soms wel, soms niet. Dit kun je checken op de verpakking. Glutenvrij?
Een soep lijkt van zichzelf geen gluten te bevatten, maar helaas de bouillonblokjes vaak wel. Knorr groentebouillonblokjes bevatten géén tarwe en lijken daarmee oke te zijn.