Vegan rabarber crumble – melkvrij toetje met custard

244

Deze rabarber crumble met custard is wat mij betreft het beste compromis tussen taart en toetje. Een beetje van het een, een beetje van het ander en het moment kies je lekker zelf. Maar natuurlijk wel melkvrij voor de club. Om het toetje zo vrij mogelijk van allergenen te maken is dit een toetje zonder ei, zonder soja, zonder noten en optioneel ook glutenvrij te maken. Toch niet zo’n rabarberfan? Kijk eens bij mijn andere melkvrije toetjes of vervang de rabarber in dit recept door bosvruchten of appel.

Moestuin memories

Als klein meisje is rabarber me met de paplepel ingegoten dankzij mijn moeder die geen lente voorbij liet gaan zonder rabarber. Zij gebruikte het smalle strookje grond tussen de kassen van mijn vader en een naastliggend slootje voor het kweken van haar favoriete groenten en fruit en dus rabarber. Maar kon de rabarber eenmaal geoogst worden, dan hadden we opeens wel heeeel veel rabarber tegelijk.

De eerste dagen keken we nog uit naar mijn moeders rabarbertaart, maar daarna stapte ze over op het maken van compote. Dat aten we dan niet één, niet twee, maar soms wel drie dagen achter elkaar (hallo luxeprobleem) en dan ben je er opeens wel heel gauw klaar mee. Mooi niet dat er een ander toetje tussendoor kwam, de rabarber moest eerst op. Goed doorhappen dus. Compote door vla, compote door de yoghurt, compote met koffieroom. Er leek geen eind aan te komen. Tot ze het zelf ook eindelijk zat werd. Invriezen was dan opeens toch een optie.

Creatieve recepten met rabarber

Rabarber at ik in mijn jeugd dus alleen in een taart of als compote. Niet kunstig in een salade, gebakken in de oven of op een andere fantasievolle manier. Vond het zelfs niet eens altijd lekker, maar zie ik nu die rode stelen in de winkel liggen, dan neem ik altijd een bosje mee. Van tevoren weet ik nooit precies wat ik ermee ga maken, maar compote wordt het eigenlijk nooit.

Sinds enkele jaren probeer ik jaarlijks mijn eigen rabarcello te maken. Lekker zoet en kruidig en echt anders dan andere likeuren. Af en toe maak ik er jam van en als ik echt veel tijd en rabarber heb dan zijn rabarber aardbei limonadesiroop of rabarber ijsjes ook een fijne. Met rabarber kun je eigenlijk zoveel kanten op, ook hartig trouwens. Eén zo’n gerecht dat me bijvoorbeeld altijd is bijgebleven is deze rabarbersalade met bietjes en venkel van Marleen uit Etenuitdevolkstuin, je moet er maar op komen.

Rabarber invriezen

Rabarber uit de winkel, blijft bij mij in huis nooit lang goed. Bewaren in de koelkast of erbuiten lijkt niet veel verschil te maken. Na enkele dagen zie ik dan opeens dat de rabarber lichtbruinig begint te kleuren en er op de onderkant van de stelen schimmel begint te ontstaan. Zaak is dus om niet al te lang te wachten met het bewerken van de rabarber. Heb je er niet direct tijd voor, overweeg dan om de rabarber in te vriezen, want voor je het weet is het seizoen ook alweer voorbij.

Rabarber kun je rauw invriezen en hoef je niet eerst te blancheren. Snijd de stelen in stukjes van 2 á 3 cm, doe ze in een stevig zakje of bakje en vries ze in. Op Veggipedia vind je meer handige tips over het verwerken, gebruiken en bewaren van rabarber.

Melkvrije custard maken met plantaardige melk

De custard voor dit rabarbertoetje maak je met custardpoeder. Je kunt custard ook maken met eidooiers, maïzena en suiker, maar nu ik zelf ei probeer te vermijden, vind ik de Koopmans custardpoeder een fijne uitkomst. De custardpoeder zelf is melkvrij, alleen voor het maken van de custard heb je melk nodig. Voor het maken ervan kun je dus zelf kiezen welke plantaardige melk je wilt gebruiken.

Mijn voorkeur gaat uit naar een melk met een neutrale smaak, dus kies ik hier voor rijstmelk. Heb ik dat niet in huis, dan maak ik het met ongezoete sojamelk of havermelk van Oatley. Notenmelk en kokosmelk vind ik hier niet zo bij passen, maar misschien vind jij dit juist lekker. Experimenteer vooral. Dat is uiteindelijk de snelste manier om je weg te vinden in een melkvrij leven.

Rabarber crumble toetje voor meer dan 2 personen?

Wil je deze rabarber crumble maken voor meer personen? Verdubbel dan gewoon de hoeveelheid. Om je een idee te geven. Ik heb voor dit toetje kleine stoofpotjes gebruikt (eindelijk een doel hiervoor!) met een inhoud van ongeveer 150 ml. De inhoud daarvan kun je meten door het vullen met water en dat in een maatbeker af te gieten. Zo kun je dit recept makkelijk verdubbelen voor meer mensen als je dit bijvoorbeeld in een grotere vorm wilt maken. De baktijd blijft in principe hetzelfde. Is de crumble van binnen aan het eind nog niet gaan koken of is de crumble nog amper gekleurd, verleng de tijd dan met 5 minuten en controleer dan nog eens.

Dit rabarbertoetje kan warm én koud

Bubbelend vers uit de oven, vind ik dit rabarbertoetje het lekkerst. Voelt het als een extra speciale dag, dan zou het kunnen dat ik er een extra bolletje ijs op schep of wat plantaardige slagroom én sprinkles. Ben je een calorieënteller? Vergeet dan dat ik deze alinea geschreven heb 😉 Liever een gezonde versie worden, dan zijn er genoeg recepten te vinden met minder suiker en andere gezonde ingrediënten. Ik kan je alleen alvast vertellen dat die waarschijnlijk geen custard bevatten en dat is nou juist wat déze rabarber crumble zo speciaal maakt.

Gruwel je van warme toetjes? Laat het dan volledig afkoelen en zet daarna weg in de koelkast. Eenmaal koud, wordt de custard wat stijver en daarmee verander je dit toetje automatisch om naar een klein mini-taartje. Probeer de rabarber crumble als het even kan wel op kamertemperatuur te laten komen, bijvoorbeeld een halfuurtje voordat je gaat eten. Direct uit de koelkast proef je de smaken namelijk iets minder sterk.

Allergenen

Het recept voor deze rabarber crumble is volledig plantaardig en dus vegan. Bij dit recept heb je geen zuivel of ei nodig. Het recept is dus melkvrij, lactosevrij en ook sojavrij en notenvrij. De custardpoeder van Koopmans en vioblock van Violife bevatten deze producten ook niet.

Dit recept gemaakt?

Heb je dit recept gemaakt of ben je van plan het te maken? Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt en hoe het bij jou is gelukt. Laat je het me weten in de comments? Of tag @milkfreeacademy op Instagram, lijkt me leuk om van je te horen!

Rabarber crumble toetje zonder melk (vegan)

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Equipment

  • 1 weegschaal
  • 1 set maatlepels
  • 1 maatbeker
  • 1 Steelpan
  • 2 ovenvaste schaaltjes 150 ml

Ingrediënten

  • 1 tl olie/boter voor het invetten
  • 100-150 gram rabarber
  • 2 el custardpoeder Koopmans
  • 4 tl suiker
  • 200 ml rijstmelk of een andere plantaardige melk met neutrale smaak
  • 2 el bloem
  • 3 tl suiker
  • 20 gram plantaardige boter Violife

Instructies

  • Vet de ovenvaste schaaltjes in met boter of olie en verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Was de rabarberstelen en snijd 100 tot 150 gram rabarber in plakjes. Verdeel over de twee bakjes.
  • Weeg custardpoeder en suiker af en roer door elkaar. Neem van de 200 ml plantaardige melk 3 eetlepels melk af en roer dat door het custardmengsel tot een glad papje.
  • Breng in de steelpan de rest van de melk aan de kook en zet het vuur dan laag. Roer het custardmengsel hierdoorheen en roer door tot het een dikke vla begint te worden. Zet het vuur uit en verdeel de custard over de twee schaaltjes.
  • Kneed met je vingertoppen 2 eetlepels bloem, 3 theelepels suiker en 20 gram plantaardige boter door elkaar totdat er grove kruimels ontstaan. Verdeel deze 'crumble' over de schaaltjes en bak 15 tot 20 min. op 180°C totdat de bovenkant goudbruin kleurt en of de custard begint te bubbelen.
  • Laat even een paar minuten afkoelen en serveer! Meer zin in een koud toetjesdessert? Laat dan helemaal afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.

Notities

Allergenen
Het recept voor deze rabarber crumble is volledig plantaardig en dus vegan. Bij dit recept heb je geen zuivel of ei nodig. Het recept is dus melkvrij, lactosevrij en ook sojavrij en notenvrij. De custardpoeder van Koopmans en vioblock van Violife bevatten deze producten ook niet. In 
calorieën: 210kcal
Gang: Dessert, Taart
Keuken: Amerika, Engeland
Trefwoord: bakrecept, crumble, custard, eivrij, fruit, glutenvrij, groente, koemelkvrij, lactosevrij, lente, melkvrij, notenvrij, oven recept, rabarber, sojavrij, toetje, vegan, vegetarisch, vla, zomer

Nutrition

Caloriën: 210kcal | Koolhydraten: 28g | Proteïne: 1.7g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 0.15g | Meervoudig onverzadigde vetten: 0.6g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 0.3g | Natrium: 0.1mg | Vitamine D: 0.8µg | Calcium: 120mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close