Melkvrije chocolate chip cookies met witte chocolade, maanzaad & citroen (vegan)

360

Hoe lang is het geleden dat je voor het laatst chocolate chip cookies at? En chocolate chip cookies zonder melk? Misschien ben je op zoek naar een recept voor melkvrije chocolate chip cookies die meer traditioneel zijn met pure of melkchocolade stukjes? Sorry, dat recept heb ik nog niet voor je. Maar nu je hier toch bent. Deze versie met witte chocolade, citroen en maanzaad moet je proeven! Echt. Probeer het gewoon één keertje om te ontdekken dat deze melkvrije chocolate chip cookies echt verrukkelijk zijn! Ze zijn hier in de buurt getest en ze blijken: burenproof, partnerproof en kidsproof!

Misschien twijfel je over de citroen erin of over de maanzaadjes, maar probeer het gewoon eens. Ik weet zeker dat het één van de lekkerste chocolate chip cookies is die je ooit hebt geproefd. Tenminste, als je houd van koekjes die crispy zijn van buiten en chewy zijn van binnen. De jongste bij ons in huis besloot gisteren na het proeven meteen dat hij ze wil trakteren als hij jarig is over een paar maanden. De oudste wil nu graag dat ik ze maak als er weer iets van een kerstdiner komt (post-covid).

Chocolate chip cookies zonder melk en zonder ei

Wanneer je te maken hebt met een voedselallergie, ben je vaak aangewezen op het zelf maken van recepten. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor voedselallergieën maar feit is dat je veel minder keus hebt bij het boodschappen doen. Hier in huis moeten we altijd rekening houden met koemelkeiwitten (caseïne), wat voor ons in de praktijk betekent dat we werkelijk alles waar ook maar iets van melk in zit, laten staan. Moet jij rekening houden met een koemelkallergie gecombineerd met een allergie voor ei? Dan is dit recept voor jou!
Geen ingewikkelde trucjes met ei-vervangers, het kleine beetje appelmoes in dit recept zorgt voor de magic!

melkvrije chocolate chip cookies met witte chocolade, citroen en maanzaad

Kan het recept ook niet-vegan, maar wel melkvrij?

Jazeker! Want een dieet zonder melk, maakt je natuurlijk nog geen veganist. Voordat wij over gingen op een plantaardig dieet, gebruikte ik bij dit chocolate chip cookies recept standaard 1 ei. Dat had ik nog steeds gedaan als ik nog niet wist hoe ik dit goed kan vervangen. Maar net als bij het koken zonder melk is het een proces van proberen, leren en experimenteren. In tegenstelling tot sommige vleesvervangers, proef je aan deze koekjes niet dat ze vegan zijn. In dit recept is het ei vervangen door 50 gram appelmoes. Is ei geen probleem voor je, dan kun je de appelmoes weglaten en daarvoor in de plaats 1 medium of large ei gebruiken.

Witte chocolade zonder melk

De witte melkvrije chocolade soorten die ik tot nu toe heb gevonden zijn tot nu toe altijd vegan. Maar eerlijk is eerlijk, vegan of niet kon mij voorheen nooit zoveel schelen. Als het maar melkvrij was, vond ik het allang best. Nu is witte melkvrije chocolade of vegan witte chocolade geen standaard supermarkt product en dus niet zo makkelijk verkrijgbaar. Dat de Jumbo het nu verkoopt is dan ook een klein feestje waard, ook al moet ik daar best even voor omrijden.

Bij het eten van melkvrije witte chocolade proef je wel dat het iets minder romig of vettig is in je mond, maar dat vind ik zelf niet vervelend. In dit recept heb ik de vegan witte chocolade van de Jumbo gebruikt, volgens de verpakking gemaakt met kokosolie en kokosmelkpoeder, maar dat proef ik gelukkig niet terug. Kom je een ander merk witte chocolade tegen zonder melk, neem die dan vooral mee voor het maken van dit recept. Andere opties die ik ken, zijn:

  • Maître Mathis (AH)
  • Ichoc White Vanilla
  • Bonvita White

Vegan witte chocolade drizzle maken

De witte chocolade drizzle bovenop deze chocolate chip cookies is precies wat deze koekjes zo perfect maakt. Ik eet met mijn ogen en dus smaken ze mét drizzle echt lekkerder dan zonder. In mijn oorspronkelijke recept, dat niet melkvrij is, gebruikte ik 200 gram witte chocolade. 100 gram in blokjes voor ín de koekjes en 100 gram gesmolten voor de drizzle bovenop. Aangezien witte melkvrije chocolade en vegan chocolade net iets steviger aan de prijs zijn voor net wat minder gram inhoud chocolade per reepje, heb ik het recept iets aangepast zodat je nog steeds maar twee repen nodig hebt.

De vegan witte chocolade repen van Jumbo bevatten per reep 80 gram chocolade. Je kunt dit recept af met twee repen. Is je budget geen issue en wil je meer dan genoeg chocolade hebben voor de drizzle, neem dan voor de zekerheid een reepje extra mee.

Chocolate chip cookies met witte chocolade, citroen & maanzaad (vegan)

Porties 13 koekjes
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 12 min
Rusttijd 1 uur 15 min
Totale tijd 1 uur 47 min

Equipment

  • 1 Oven
  • 1 keukenmixer
  • 1 ijsschep
  • 1 Steelpan
  • 1 Hittebestendige kom

Ingrediënten

  • 100 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 50 gram appelmoes (of 1 ei)
  • 1 citroen biologisch
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0,5 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 el maanzaad
  • 160 gram vegan witte chocolade (Jumbo)

Instructies

  • Klop de boter en suiker tot een romige massa. Mix er dan de appelmoes door tot het goed gemengd is tot een zacht romig mengsel.
  • Was en droog de citroen. Rasp het citroengeel met een fijne rasp (probeer geen witte delen te raspen, die geven een bittere smaak af).
  • Voeg citroenrasp, bakmeel, baking soda, zout en maanzaad toe en meng goed door elkaar tot een plakkerig samenhangend deeg.
  • Hak 100 gram van de witte chocolade in grove stukjes en meng door het deeg. Bewaar de overige 60 gram voor de chocolade drizzle na het bakken.
  • Schep met een ijsbolletjes tang bolletjes deeg, of gebruik je hand of een eetlepel om bolletjes te maken en doe deze in een schaal of op een plaat die in de koelkast past. Laat de bolletjes deeg een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes deeg hierop zodra de oven opgewarmd is. Houd voldoende afstand tussen de bolletjes, de koekjes zullen nog verder uitspreiden.
  • Bak nu 10 tot 12 minuten op 175 °C of tot de koekjes goudbruin kleuren.
    Let op! De koekjes komen zacht uit de oven. Laat ze daarom eerst afkoelen voordat je ze verplaatst naar een schaal of rooster om verder af te koelen. Tijdens het afkoelen zullen ze een beetje 'instorten' maar zul je merken dat ze langzaam knapperig worden.
  • Verwarm het restant witte chocolade, au bain marie, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Neem dan een klein theelepeltje van de gesmolten chocolade en drizzle per koekje ongeveer 1 theelepeltje chocolade over het koekje heen.
  • Eet direct op, of laat verder afkoelen 🙂
    De chocolade op de koekjes wordt iets harder, maar blijft vrij zacht. Zelfs na een tijdje in de koelkast of een paar uur buiten de koelkast. Uiteindelijk stolt het wel helemaal, maar het duurt lang. Wees je hiervan bewust als je de koekjes op een later moment wilt serveren.

Notities

Noten allergie?
De vegan witte chocolade die gebruikt wordt in dit recept komt van de Jumbo. Deze repen bevatten amandel en is daarmee niet 100% notenvrij. 
Andere merken witte melkvrije chocolade zijn:
  • Maître Mathis (AH)
  • Ichoc White Vanilla (biovegan winkel)
  • Bonvita White (glutenvrije webshop)

Extra witte chocolade voor de swirl
De hoeveelheid in dit recept is nèt genoeg om 14 koekjes mee te kunnen versieren. Wil je zeker zijn dat je genoeg hebt, smelt dan voor de zekerheid wat extra witte chocolade (zodat je in totaal 100 gram smelt).
calorieën: 220kcal
Gang: Koekjes
Keuken: Amerika
Trefwoord: chocolade, eivrij, koekjes, koemelkvrij, lactosevrij, notenvrij, oven recept, vegan, vegetarisch, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 220kcal | Koolhydraten: 28.3g | Proteïne: 2.25g | Vet: 10.9g | Verzadigd vet: 5.4g | Meervoudig onverzadigde vetten: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 3.3g | Natrium: 15.2mg | Kalium: 6.8mg | Vezels: 0.6g | Suiker: 15.8g | Vitamine A: 57.1IU | Vitamine D: 0.5µg | Vitamine E: 1mg | Calcium: 13.6mg | Magnesium: 3.3mg | Fosfor: 8.2mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close