Wist je dat je helemaal geen melk nodig hebt om pannenkoeken te maken? Je hebt natuurlijk een vloeistof nodig om het beslag te maken, maar dat hoeft echt geen koemelk te zijn. Deze rode bieten pannenkoeken zijn melkvrij gemaakt door de melk te vervangen door rode bietensap.
Rode bieten pannenkoeken maken met bietensap
Bij dit recept voor rode bieten pannenkoeken, hoef je niet bang te zijn voor vieze handen of ingewikkelde handelingen. Voor het onderstaande recepten kun je kant-en-klare rode bietensap gebruiken! In de meeste supermarkten vind je rode bietensap in het ‘gezonde of alternatieve schap’ bij andere Zonnatura producten. Geen geklieder dus met rode bietjes raspen, persen of pureren.
Voor kinderen is dit ook echt een leuk bakproject om samen te doen. Het beslag bevat weinig ingrediënten en is daardoor eenvoudig te maken en lekker snel klaar. Door de intense kleur van de rode bietensap kleurt het beslag knalroze, hoe gaaf is dat?!
Melkvrije pannenkoeken
Ook al vielen deze pannenkoeken van rode bietjes wel in de smaak bij mijn jongste zoon, het allerlekkerst vindt hij toch de naturel pannenkoeken. Meestal maken wij het beslag dan met havermelk . Lijkt de smaak van rode bieten je ook iets te stevig? Vervang dan de helft van de bietensap door bijvoorbeeld havermelk, rijstmelk of een andere soort neutrale vloeistof. De pannenkoeken zullen iets minder sterk roze kleuren, maar het kleureffect zal nog steeds goed zichtbaar zijn.
Om melkvrije pannenkoeken te maken, kun je ook andere ingrediënten uitproberen die veilig zijn voor je dieet. Spa rood en plantaardige soorten melk zijn bekende melkvervangers voor het maken van pannenkoekbeslag. Maar je kunt ook wortelsap of een ander soort fruitsap of groentesap gebruiken als je durft te experimenteren.
Wat eet je als beleg op rode bieten pannenkoeken?
De soorten beleg die je op deze bieten pannenkoeken kunt eten, verschillen eigenlijk niet zo van de dingen die je op ‘normale’ pannenkoek kan eten. Wij aten er bijvoorbeeld poedersuiker en maple syrup op. Omdat de rode bietensap wel echt een bietensmaak geeft aan de pannenkoeken, kun je overwegen om er een hartige versie van te maken. Dan doe je er bijvoorbeeld (vegan) feta, rucola en walnootjes op, of (vegan) spek en stroop.
Wat smaak hier volgens jou lekker op als beleg?


Rode bieten pannenkoeken zonder melk
Equipment
- Garde
- Mengkom
- Koekenpan
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 500 ml bietensap
- 1 ei
- 1/8 tl zout
- zonnebloemolie / plantaardige boter om in te bakken
Instructies
- Doe de bloem met het zout in een kom.
- Giet de helft van het bietensap bij de bloem in de kom en mix met de garde tot je een dik papje krijgt. Wordt het te dik om te kloppen, voeg dan steeds wat meer bietensap toe totdat je een glad dik beslag krijgt zonder klontjes. Mix dan de rest van het bietensap erdoor.
- Mix het ei door het beslag.
- Verhit een pan op middelhoog vuur en doe een paar druppels zonnebloemolie in de pan. Als de pan heet genoeg is, doe je een schep van het beslag in de pan. Bak tot het midden van de pannenkoek niet meer vloeibaar is, draai de pannenkoek om en bak nog even aan de andere kant.