Vegan kokosmakronen met pandan

311

Deze vegan kokosmakronen met pandan mogen officieel misschien geen kokosmakronen heten, want gemaakt zonder eiwitten en zonder ouwel (eetbaar papier). Maar met dit makkelijke recept maak je heerlijke melkvrije koeken met kokos die toch het meest lijken op de bekende kokosmakroon. Dit recept bevat geen melk, geen soja, geen ei en is glutenvrij. Perfecte fit wanneer je al die dingen niet mag. Dus hopelijk houd je van kokos en is suiker geen dingetje, want dan kun je dit recept beter overslaan.

Vegan kokosmakronen maken met gecondenseerde kokosmelk

De gecondenseerde kokosmelk die je voor dit recept nodig hebt is gemaakt van kokos en bevat geen koemelk. Let hierbij wel goed op dat je de kokos gecondenseerde melk neemt, want ‘gewone gecondenseerde melk’ wordt gemaakt van koemelk en is dus niet vegan of zuivelvrij. Tot nu toe is het enige merk dat ik ken de gecondenseerde kokosmelk van Nature’s Charm, mocht je een ander merk weten, deel deze dan graag met ons onderin de comments.

Bij het maken van kokosmakronen worden meestal eiwitten en heel veel suiker gebruikt. Aangezien sommigen met een koemelkallergie nog wel eens een kruisreactie hebben met kippeneiwit, gluten of soja heb je voor deze vegan kokosmakronen geen ei nodig, geen tarwebloem of ander glutenrijk product en is het recept ook nog eens vrij van soja en notenvrij, mocht dat belangrijk zijn. Als je zoekt naar suikervrije kokosmakronen zit je hier niet echt goed. Hoewel je voor dit recept geen suiker hoeft toe te voegen, bevat gecondenseerde kokosmelk behoorlijk wat extra suikers. Als dat een issue voor je is, kun je dit recept beter overslaan.

vegan kokosmakronen met pandan maken

De smaak van pandan

Misschien zegt pandan je eigenlijk niet zoveel, maar als je wel eens spekkoek op hebt en denkt aan die groene laagjes, dan weet je wat ik bedoel. Pandan heeft van zichzelf een zachte nootachtige smaak en geeft een prachtige groene kleur aan je gerechten. Probeer ook zeker eens uit in een cake voor een zijdezachte smaak. In deze vegan kokosmakronen komt de smaak van pandan trouwens niet zo heel sterk naar voren, maar het geeft ze wel de prachtige groene kleur.

Pandan extract

Pandan extract of pandan aroma kun je kopen bij de meeste toko’s kopen en vind je bij de smaak-en kleurstoffen. Het is een groene gelachtige pasta of vloeibaar groen aroma die een zachte nootachtige smaak geeft aan je baksels. Heerlijk om toe te voegen aan een cake, zoet brood of American pancakes.

Vegan pandan aroma

Voor dit recept gebruikte ik pandan extract van het merk koepoe koepoe. Bij nader onderzoek zit hierin de smaakversterker ethyl maltol (E637). De informatie over dit E-nummer is jammer genoeg niet echt eenduidig. Soms omschreven als vegan, soms niet. Ethyl maltol wordt in principe synthetisch gemaakt, maar in sommige gevallen wordt het van maltol (E636) gemaakt, dat weer in sommige gevallen van lactose wordt gemaakt. De kans is zeer klein dat er melk in zit, maar wil je 100% zeker weten dat het recept melkvrij is, neem voor dit recept dan liever pandan extract van een ander merk zoals Jo-la / Jola waar het niet in zit.

Glazuur voor de vegan kokosmakronen

Door pandan extract aan het glazuur toe te voegen, komt de pandansmaak wat meer naar boven. Een andere optie is om het water in het glazuur te vervangen door citroensap, dat geeft de makronen een wat frissere smaak als tegenhanger van al dat zoet. Voor gave contrasterende tijgerstrepen is een drizzle van gesmolten pure chocolade of witte (vegan) chocolade ook een aanrader.

Kokos makronen

Porties 1 koekjes
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min

Equipment

  • 1 kom
  • 1 ijslepel
  • Bakpapier

Ingrediënten

Kokos makronen

  • 125 gram geraspte kokos
  • 125 ml gecondenseerde kokosmelk
  • 1 el pandan extract

Glazuur (optioneel)

  • 2 el poedersuiker
  • 1/2 tl pandan extract
  • 1/4 tl water Vervang eventueel door citroensap voor een frissere smaak.

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix kokos, gecondenseerde kokosmelk en pandan extract goed door elkaar tot een kleverige massa.
  • Schep met een ijslepel bolletjes van het kokosmengsel op een bakplaat. Laat voldoende ruimte vrij rondom de bolletjes, ze zetten nog wat uit tijdens het bakken.
  • Bak 15 minuten op 175 °C tot ze lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Wanneer je de kokosmakronen uit de oven haalt, zijn ze nog heel zacht. Eenmaal uit de oven zullen ze nog wat verder uitharden. Na 10 á 15 minuten zul je merken dat ze steviger zijn geworden, maar ze zullen een beetje zacht blijven aanvoelen. Je moet ze in ieder geval kunnen optillen zonder dat ze meteen uit elkaar vallen. Twijfel je over de stevigheid, bak ze dan nog een paar minuutjes per keer.

Glazuur

  • Meng poedersuiker met de pandan extract en het water tot een dik maar vloeibaar papje. Is het helemaal niet vloeibaar voeg dan enkele druppels water toe. Neem een theelepeltje glazuur per koekje en drizzle de glazuur heen en weer over de kokosmakronen.
calorieën: 174kcal
Gang: Koekjes
Keuken: Amerika, Azie, Engeland, Nederland
Trefwoord: aziatisch, eivrij, glutenvrij, koekjes, koemelkvrij, kokos, lactosevrij, melkvrij, notenvrij, pandan, sojavrij, vegan, vegetarisch

Nutrition

Caloriën: 174kcal | Koolhydraten: 16.25g | Proteïne: 1.2g | Vet: 12.2g | Verzadigd vet: 8.9g



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close