Hoeráá!! De horeca is weer open! Niet dat we de kroeg en restaurants wekelijks platlopen, maar het idee dat het kán wanneer je maar wilt… Wij zijn de eerste dag na de ‘lockdown’ meteen met onze kids wat gaan drinken bij een bistro om de hoek. Zij aan de chocolademelk met slagroom, maar helaas geen plantaardige opties voor ons, dus wij aan de thee en het bier. De kids bestelden een magisch mooie rainbow cake én natuurlijk waren er weer eens ZERO melkvrije opties voor de husband. Zo jammer!
Horeca doet geen concessie aan smaak
Horecabedrijven willen soms geen concessies doen aan de smaak en dus geen vervangende (melk)producten gebruiken. Die gedachtegang, daar kan ik inkomen, maar smaak zit niet alleen in producten met melk. Dat bewijs wordt geleverd door horeca waar heerlijke melkvrije (vegan) taart wordt geserveerd zonder smaakconcessies! Rekening houden met 14 soorten allergenen is een flinke uitdaging en echt geen must voor alle gerechten, maar is dat als chef niet juist een leuke uitdaging?
Afhankelijk van het horecaconcept en de hoeveelheid halffabricaten die ze gebruiken (oftewel de hoeveelheid ‘bijna’ kant-en-klare producten zoals satésaus, afbakbroodjes, afbaktaarten, gemarineerd vlees, etc.) hebben ze soms geen mogelijkheid om de gerechten aan te passen. Ze maken het dan namelijk niet zelf! En wanneer de vraag naar aangepaste gerechten niet groot genoeg is, dan is het ze soms de moeite niet waard om er energie in te steken. Terwijl.. reken maar dat er een gewillige, hongerige community out there is voor hen.
Horeca niet goed bekend met allergenenwetgeving
In deze post wilde ik nog wat verder uitweiden over aanpassingen in de horeca, maar na wat verder onderzoek voor dit bericht snap ik het opeens. Ik begrijp wat het zo ingewikkeld maakt om melkvrije producten aan te bieden, of goede informatie over de gerechten op de kaart. Horecabedrijven blijken in veel gevallen helemaal niet bekend met de wettelijk verplichte allergeneninformatie!
De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) deed in 2018 onderzoek naar de implementatie van de allergenenwetgeving voor niet voorverpakte levensmiddelen en daaruit werd de volgende conclusie getrokken:
Conclusie NVWA na onderzoek allergenenwetgeving: "Op basis van de informatie uit de enquêtes van 2016 en 2018 blijkt dat amper 50% van de deelnemende bedrijven uit de horeca en de ambachtelijke bedrijven weet welke wettelijk verplichte allergeneninformatie voor niet-voorverpakte producten met de consument moet worden gedeeld. Instellingen doen het beter, maar ook daar weet een kwart van de ondervraagden niet welke allergeneninformatie moet worden gedeeld."
In het kort komt het er dus eigenlijk op neer, dat veel horecabedrijven zich dus gewoon niet zo bewust zijn van alle soorten allergenen en hoe dat precies werkt met allergieën en intoleranties. Ik verwacht dat wie met voeding werkt, daar wel een ding of twee over weet, maar blijkbaar komt dat in opleidingen niet voldoende aan bod. Of komt men er in de praktijk zo weinig mee in aanraking dat het niet belangrijk lijkt? Gelukkig zien we daar verandering in komen nu je ook in de supermarkt steeds meer geconfronteerd wordt met ‘free from’ voeding.
Ken je allergie of intolerantie zelf het beste
Nu je weet dat niet alle horeca even alert is, begrijp je misschien ook dat je dus zelf altijd alert moet zijn. Weet goed wat je allergie of intolerantie inhoudt en wat je dus wel en niet kunt eten. Weet behalve dat je geen melk mag, ook in grote lijnen wat er nog meer van melk gemaakt. Zo kun je zelf alvast de kaart screenen. Bij twijfel vraag je het de bediening. Weten zij het ook niet, vraag dan naar de chef of iemand anders die het eten bereid. Wordt er door alle mensen nogal twijfelachtig gereageerd, dan is het waarschijnlijk een slim idee om een andere eettent op te zoeken. Maar als jij een chef zelf goed kunt uitleggen wat je wél mag hebben, is de kans groter dat hij of zij iets voor je kan aanpassen of maken.
Screen de menukaart
Bij het screenen van de menukaart kun je zelf al een beetje een inschatting maken. Meestal begin ik bij de koffie en kijk ik of er een alternatief is voor melk bij een cappuccino, café latte of latte machiato. Staat daar niet bij dat het ook kan met havermelk of sojamelk, dan halveer ik onze kansen op andere melkvrije gerechten meestal met 50 procent.
Maar dit zegt lang niet alles! Met een beetje geluk tref je een restaurant die achter de gerechten schrijft welke allergenen er inzitten, of welke juist niet. Staat dit er niet bij, skip dan alvast alle gerechten met: boter, room en kaas. Bij kazen kan het wat lastig zijn als je van nature niet echt een ‘kaaseter’ bent of was. Dan merk je misschien niet op dat de volgende kazen* allemaal een product van melk zijn: brie, camembert, cottage cheese, cream cheese, feta, fontina, gorgonzola, grana padano, halloumi, manchego, mozzerella, Parmezaan, parmagiano, pecorino, provolone, ricotta.
* Hierbij moet ik opmerken dat mensen met een lactose intolerantie in bepaalde mate wel kaas kunnen verdragen. Naast lactosevrij gemaakte kazen, gaat het vaak goed bij het eten van oude (harde) kazen.
Kies een melkvrij restaurant om uit eten te gaan
Fotocredit: Photo by Jessie McCall on Unsplash