Het volgen van een koemelkvrij dieet betekent absoluut niet dat je geen lekkere taartjes meer kunt eten. Deze appelcake zonder melk is eigenlijk een compromis tussen een luchtige cake en een appeltaart zonder melk. Het idee is vrij simpel. Je neemt een cake, je neemt een appel en hop.. appelcake! De cake doet het goed op alle momenten: op (kinder)verjaardagen, bij de koffie en als heerlijk melkvrij toetje met een bolletje vegan roomijs.
Recept voor cake zonder melk, boter en bakpoeder
Ben je op zoek naar een recept voor cake zonder melk, of een lactosevrije cake? Voor het onderstaande recept heb je helemaal geen melk of melkvervanger nodig. Je hoeft dus niet te bedenken welke plantaardige melk je hier het beste voor kunt gebruiken. Dit recept bevat naast melk ook geen boter of margarine en deze wordt ook niet vervangen door olie. Laat dan de appelstukjes weg en vul een rechthoekige cakevorm met het cakebeslag. Let alleen wel op, dit is geen traditionele cake met boter dus je zult de baktijd en temperatuur wel even extra in de gaten moeten houden. Deze appelcake zonder melk krijgt haar luchtigheid door het goed opkloppen van de eieren. Het is daardoor ook niet nodig om nog extra bakpoeder toe te voegen.
Welke appels kun je gebruiken voor appelcake
Voor dit recept kun je het beste kiezen voor het soort appels dat je gebruikt voor het bakken van een traditionele appeltaart. Een appel die niet te zacht wordt en een beetje stevig blijft zoals de Elstar of een Granny Smith. Andere soorten appels verliezen vaak wat meer vocht en dat zorgt voor een natter beslag of ze verliezen de crunchy bite zoals een goudreinet. Die laatste is wat meer geschikt voor het maken van appelmoes.


Luchtige appelcake a.k.a. Sharlotka
De manier waarop deze melkvrije appelcake wordt gemaakt, is te herleiden naar de Russische appelcake, ook bekend als Sharlotka. Het lijkt erop dat er verschillende verhalen bestaan over de historie van dit recept. De simpele versie is dat de appelcake is ontstaan in de Sovjet-Unie. In een tijdperk van groot gebrek, wist men met weinig ingrediënten en wat creativiteit deze luchtige cake te maken. Zo konden ze eventuele gasten toch iets lekkers serveren.
Charlotte Russe
Een wat aantrekkelijker verhaal is dat de cake is afgeleid van de Charlotte cake, alias de Charlotte Russe, alias de Charlotte á la Parisienne, ontwikkeld door de Franse chef en patissier Marie-Antoine Carême (1784 – 1833). Als leerling opgenomen door de Parijse chef Sylvain Bailly, groeide hij uit tot een geweldige patissier en een van de eerste celebrity chefs ooit. Zijn talent bracht hem prestigieuze klussen voor de aristocratie waaronder de Russische Tsaar Alexander I. De Charlotte Russe die Carême bedacht voor één van zijn banketten, zou vernoemd zijn naar de schoonzus van de Tsaar, Charlotte van Pruisen.



“Lange vingers cake” met stukjes appel
Als je voor ogen hebt hoe een Charlotte cake eruit ziet; met lange vingers aan de zijkant, een bavarois van binnen en bovenop aardbeien of frambozen, dan kun je je afvragen hoe je dat linkt aan deze melkvrije appelcake. De clue zit hem misschien wel in de ‘lange vingers‘, want het beslag van deze cake is vergelijkbaar met dat van lange vingers én dat proef je. Aan de bovenkant net zo crispy en van binnen zacht en schuimig. Combineer dat met de zoete, sappige stukjes appel en je hebt een verrukkelijke appelcake.

Appelcake zonder melk
Equipment
- 1 bakvorm Ø 26 cm
- 1 (hand)mixer of garde
- aluminiumfolie optioneel
Ingrediënten
- 4 middelgrote friszure appels
- 5 medium eieren op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 1/2 citroen geraspt
- 1 tl citroensap
- ½ tl vanille extract
- 150 gram gezeefde bloem
- poedersuiker ter decoratie
- plantaardige boter/olie of bakspray voor het invetten van de vorm.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakvorm in.
- Klop de eieren met het suiker tot een schuimige massa. Mix er dan de citroenschil, het citroensap en het vanille extract doorheen.
- Spatel nu de bloem voorzichtig door het beslag en mix niet te hard, zodat je de luchtigheid in het beslag houdt.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten. Snijd de appels vervolgens in hele dunne plakjes over de lengte.
- Begin in het midden met de appelplakjes kloksgewijs in het deeg te steken. Maak een rondje en begin daar dan een nieuw rondje omheen.
- Bak de taart ongeveer 50 á 60 minuten op 175 °C, check na 30 á 40 minuten of de cake niet te snel bakt / verkleurd. Dek vanaf hier eventueel af met aluminiumfolie.
- Controleer of de cake gaar is door er met een satéstokje op meerdere plekken in te prikken. Komt de prikker er steeds schoon weer uit dan is je cake gaar.
- Neem de cake uit de oven en laat iets afkoelen voordat je het aansnijdt. Wil je de cake bestrooien met poedersuiker, wacht dan tot de cake goed is afgekoeld zodat de poedersuiker niet direct smelt.
Een heerlijke taart die een dag of dagen later nog veel lekkerder is. Er zit wel veel suiker in. Dat zou minder kunnen. Desondanks een echte aanrader.