Pittige eiersalade zonder melk

721

Kan jouw lunch wel een beetje pit gebruiken? Of ben jij van het type dat overal sambal bij eet? Dan is deze pittige eiersalade zonder melk iets voor jou, want deze eiersalade maak je pittig met sambal! Maar wees niet bang voor de pittigheid als je daar niet tegen kunt. Dit recept kan ook als je geen fan bent van sambal, zoals ik.

Waar ik meneer Melkvrij gerust een sambal addict kan noemen, heb ik er zelf niet zo veel mee. Hij eet het op zijn vegan kaas, op pindakaas, bij humus, voorheen ook op zijn boterhammen met ham of worst en nog veel meer dat ik nu vergeet. Zelf gebruik ik sambal alleen in pindasaus, een marinade voor saté of kruidenboter en heel misschien bij een oosters gerecht, maar anders echt niet.

Sambal in een eiersalade?

Een eiersalade pittig maken met sambal komt misschien niet zo snel in je op. Maar mevrouw Hottie (Sita Danser) liet mij eens van haar sambal-eiersalade proeven, gemaakt met de sambal tomaat massala uit haar Hottie sambal-lijn. Als anti-sambal-meisje had ik daar mijn twijfels bij, maar ze wist ze me te verrassen. Haar eiersalade was wel peperig, maar niet zo heftig brandend in je mond dat je daarna niks meer proeft. Eén theelepeltje eiersalade was dus genoeg om mij te overtuigen wat vaker sambal te gebruiken. Ook door te variëren met soorten sambal kun je veel nieuwe smaken creëren, want sambal is niet alleen maar pittig of scherp. Het bestaat in veel gradaties en kan dus ook zoet of friszuur zijn.

Pittige gevulde eitjes met sambal

Behalve een pittige eiersalade kun je dit concept ook topassen bij het maken van melkvrije gevulde eitjes. Neem je vaste recept voor gevulde eitjes, maar vervang de kruiden die je normaal gebruikt door een theelepeltje sambal en voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe. Zo simpel is. Eitjes met pit, neem dan oelek. Liever wat milder, neem dan een milde kruidige of milde zoete variant.

Basis eiersalade zonder melk

Het maken van een melkvrije eiersalade is niet heel ingewikkeld. Het enige waar je even op moet letten is dat je een melkvrije mayonaise gebruikt. Gelukkig bevat mayonaise bijna nooit melk en kun je het redelijk veilig gebruiken. Pas alleen op met yoghurt mayonaise zoals yogonaise en yofresh, want die bevatten wél melkbestanddelen. Wil je een wat meer light variant? Neem dan fritessaus of meng de mayonaise met wat haver fraîche. Wil je zeker weten dat jouw mayonaise melkvrij is, bekijk dan mijn lijst met 75x mayonaise zonder melk (en dubbelcheck ook altijd even het etiket op jouw mayonaise).

Is sambal melkvrij?

Sambal is in principe altijd vrij van melk, maar niet altijd vegan. Van de sambal oelek van Conimex weet ik in ieder geval dat deze melkvrij is en vegan. In dit sambal-overzicht bij Albert Heijn zie je in een oogopslag door de icoontjes welke vega(n) zijn en welke niet. In veel sambal wordt garnalenpoeder verwerkt, maar dat verschilt per merk en per type sambal. Check dus goed de etiketten als je dat liever niet eet. Je kunt dit op het etiket herkennen door de woorden: garnalen, garnalenpoeder of trassi.

Welke sambal kan ik gebruiken in deze eiersalade?

De ene sambal is de andere niet. Niet alleen qua smaak en kruiden niet, maar ook qua pit niet. De naam van de sambal geeft een indicatie van de scherpte, maar welke smaak je daarbinnen het best bevalt moet je uitproberen. Hier in huis hebben we meestal sambal oelek van Conimex, dus die gebruik ik ook in de eiersalade. Ik ben wel eens uitgelachen door een Indo die dit geen echte sambal vindt. Maar ik zeg maar zo.. het is net wat je gewend bent en smaken verschillen. Sambal oelek is wel wat pittig en als je dat helemaal niet gewend bent, voeg dan gewoon een heeel klein beetje toe. Proef dan even en voeg eventueel nog een heel klein beetje toe.

Sambal op een rijtje

Om een idee te krijgen van de pittigheid heb ik hieronder een aantal soorten sambal op een rijtje gezet naar scherpte. Manis, badja, oelek en brandal zijn de soorten die je het meest in het schap van de supermarkt vindt. Mocht je vergeten welke sambal je wilde gebruiken, dan vind je op het etiket meestal nog wel een aanwijzing naar mild, scherp of pittig.

Sambal manis – mild & zoet – voor beginners – niet zo heet.
Sambal badjak – mild & zoet – vooral kruidig.
Sambal tomaat – mild & zoet – door de toevoeging van tomaten, lichtzoet van smaak.
Sambal assem – mild & zoet – met een friszure smaak door toevoeging van assem (tamarinde).
Sambal djahe – mild & lichtzoet – met de pittige zoete smaak van gember.
Sambal jeruk – pittig & lichtzoet – friszuur door toevoeging van limoenblad (jeruk prut).
Sambal oelek – goed pittig en scherp – met bijna alles te combineren.
Sambal brandal – zeer pittig – allround sambal.
Sambal rawit – zeer pittig tot heet.

Deze pittige eiersalade zonder melk is leuk voor een speciale gelegenheid zoals Pasen of Kerst, maar ook meer dan geschikt om gewoon zo eens uit te proberen. Lekker op je brood mee naar je werk, lekker op een bagel of een vers gebakken broodje. Elk moment is hiervoor geschikt.

Pittige eiersalade zonder melk

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Equipment

  • 1 kleine kookpan
  • 1 Schaaltje voor de eiersalade

Ingrediënten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl sambal
  • zout naar smaak

Instructies

Bereiding

  • Kook de eieren hard in 8 á 10 minuten. Laat ze daarna schrikken onder koud water en laat afkoelen.
  • Pel de schil van de eieren en snijd of prak de eieren in kleine stukjes. Roer er de mayonaise doorheen en voeg een halve theelepel sambal toe en zout naar smaak.
  • Niet te pittig? Voeg dan nog een halve theelepel sambal toe. Kun je nog meer pit aan? Voeg dan nog een klein beetje toe. Let wel op dat smaken vaak nog iets meer intrekken wanneer je het laat staan. Maak je deze eiersalade voor een later moment, voeg dan niet ineens teveel sambal toe. Zodat het niet op een later moment alsnog teveel pit heeft. Je kunt altijd vlak voor serveren nog een klein beetje toevoegen.
calorieën: 151.5kcal
Gang: buffet, Lunch, Salade
Keuken: Nederland
Trefwoord: broodbeleg, eieren, glutenvrij, kerst, koemelkvrij, lactosevrij, melkvrij, notenvrij, Pasen, pittig, salade, sambal, sojavrij, spread, suikervrij, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 151.5kcal | Koolhydraten: 1.1g | Proteïne: 7.9g | Vet: 12.5g | Verzadigd vet: 2.6g | Meervoudig onverzadigde vetten: 2.7g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 6.7g | Natrium: 0.25mg | Vitamine D: 1µg | Calcium: 36mg | IJzer: 1.25mg | Magnesium: 5mg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close