Er gaat geen week voorbij zonder te vragen of ik dat speciale vegan bananenbrood nog een keer wil maken. Het is niet één van mijn kinderen, maar mijn man die het steeds vraagt. De vorige keer hebben we speciaal wat plakjes afgesneden en ingevroren, omdat het volgens hem de perfecte snack is na het hardlopen. Wil je het écht gezond maken, dan laat je de suiker in dit recept weg, doet er wat minder van of vervangt het door iets dat beter past bij je eigen dieet.
Waarom bananenbrood maken met rijpe bananen?
De bananen die je gebruikt voor het maken van een bananenbrood mogen echt al goed rijp zijn. Liever geen groene of net aan gele bananen, maar bananen die al wat bruine plekjes hebben. Hoe rijper de banaan hoe meer zetmeel in de bananen is omgezet naar suiker. Dit zorgt voor de zoete smaak in bananenbrood, waardoor je de de hoeveelheid suiker ook stevig kunt verminderen of zelfs weglaten.

Vegan bananenbrood met of zonder suiker?
Laat ik beginnen te zeggen dat dit recept voor vegan bananenbrood niet is gemaakt om “healthy” te zijn. Dit vegan bananenbrood heb ik gemaakt omdat ik er trek in had en omdat ik eindelijk genoeg rijpe bananen in de fruitschaal had liggen. De bananen vliegen hier in huis altijd de fruitschaal uit en dan komt het er niet van. Hier in huis snoepen we niet overdadig, dus een keer wat extra suiker vormt voor ons niet echt een probleem. Gebruik je zelf liever geen suiker, laat het dan gewoon weg en voeg bijvoorbeeld wat extra nootjes of dadels toe aan het beslag. Op die manier krijg je toch een rijke smaak.
Vegan suiker
Suiker van suikerbieten gemaakt, schijnt vanwege het raffineringsproces altijd vegan te zijn. Bij rietsuiker is dit niet altijd geval omdat bij dat proces runderbeenderen wordt gebruikt. De suikerproducten van Van Gilse zijn volgens de fabrikant gegarandeerd diervrij en dus veilig te gebruiken. Mocht je willen weten welke bakproducten nog meer vegan zijn, kijk dan eens op veganwiki.nl. Op die site vind je een groot overzicht met vegan producten. Het is niet volledig, maar een fijn uitgangspunt om te hebben.

Vegan bananenbrood zonder melk, zonder ei en zonder soja en zonder noten
Dit recept voor bananenbrood is zonder melk, zonder eieren en zonder soja. Mensen en zeker kinderen met een melkallergie blijken vaker dan gemiddeld ook last te hebben van andere allergenen in voedsel. Koemelkallergie in combinatie met een kippeneiwit allergie, of koemelkallergie en een soja allergie. Een allergie vóór een soort voeding is vaak al knap ingewikkeld, laat staan twee of meer. Ik zie het als een uitdaging om ook voor jullie lekkere recepten te maken en op deze site te publiceren. Via de filters bij de receptenindex kun je recepten selecteren op basis van ‘vrij van…’.
Heb je een allergie voor noten of specifiek voor amandelen?
Laat de amandelen in dit recept weg als je te maken hebt met een notenallergie of een allergie voor amandelen. Het is een lekkere toevoeging op het recept, maar niet per se noodzakelijk. Wil je toch iets van een topping dan zou je een dun laagje suiker bovenop kunnen strooien, speculaaskruimels, stukjes chocolade of na het bakken voorzien van een icing.
Ik hoop dat dit vegan bananebrood jou net zo lekker smaakt als ons!
Heb je dit bananenbrood gemaakt? Tag ons in één van de social kanalen of laat je reactie achter in de comments. Lijkt me leuk van je te horen 🙂

Vegan bananenbrood met speculaas
Equipment
- Oven
- Cakeblik 12 x 25 cm
- Bakpapier
- Mengkom (2x)
- Steelpan
- Garde
Ingrediënten
- 225 gram bloem
- 150 gram basterdsuiker lichtbruin
- 1 ½ tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl baking soda
- ¼ tl zout
- 4 bananen rijp
- 100 gram plantaardige boter ongezouten (ik gebruikte hier Violife)
- 125 ml havermelk (Oatley)
- 20 gram geschaafde amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed je bakblik met bakpapier.
- Meng in kom 1: bloem, suiker, koek- en speculaaskruiden, baking soda en zout.
- Verwarm de boter in een steelpannetje op het vuur totdat het gesmolten is. Let op de boter moet niet koken, maar smelten.
- Prak de bananen fijn met een vork tot je een beetje een snottig mengsel krijgt.
- Meng in kom 2: de geprakte banaan, boter en melk en roer goed door elkaar met een garde.
- Voeg de twee mengsels samen en roer goed door elkaar zodat alles gemengd is
- Schep het beslag in het cakeblik en bestrooi met de geschaafde amandelen.
- Zet het cakebliki in de voorverwarmde oven en bak het bananenbrood ongeveer 45 – 55 minuten op 180 °C. Of totdat je er een satéprikker in kunt steken en 'schoon' weer uithalen.
- Laat (volledig) afkoelen voor het snijden.