Pasta met pompoen, spinazie en vegan ricotta

148

Pasta met spinazie en ricotta… ik heb lang gedacht dat dit niet meer mogelijk was, maar nu er een vegan melkvrije ricotta op de markt is zijn er weer legio mogelijkheden. Deze pasta met spinazie, pompoen en ricotta bijvoorbeeld. Dit recept is voor ons een golden oldie dat we meenamen van onze reis door Australië waar ze dol zijn op flespompoen. Oh, en heeft jouw supermarkt geen vegan ricotta? Dan maak je die gewoon zelf..

Welke pompoen gebruiken in de pasta?

Hoewel je elk soort pompoen kunt gebruiken, maak ik zelf graag gebruik van flespompoen omdat ik die het meest makkelijkst te bewerken vind. Met een stevige dunschiller kun je een flespompoen gewoon schillen en dat lukt mij bij andere pompoensoorten niet. Dat kun je oplossen door de pompoen heel eventjes in een oven op te warmen, maar daar heb ik doordeweeks niet zoveel geduld voor. Wil je het nóg sneller kunnen maken? In sommige supermarkten vind je voorgesneden stukjes pompoen in het koelvak en/of in de vriezer. Werkt net zo goed.

Melkvrije ricotta bestaat niet

Ricotta is een frisse Italiaanse zachte, witte kaas van koeien- of schapenmelk. Lichtzoet, smeuïg met een brokkelige structuur. Net zoals koeienmelk het hoofdingrediënt is in Goudse kaas en nauwelijks te vervangen, is melk in ricotta ook niet te vervangen. Gelukkig kun je als alternatief wél een vegan ricotta maken op basis van noten of tofu. Qua smaak en/of structuur komen enkele recepten echt goed in de buurt van het origineel of smaken ze zelfs nog beter.

Maar vegan ricotta bestaat wel

In dit pastagerecht gebruikte ik de plantaardige vegan ricotta (Vegotta) van Ferrretti. Voor Vegotta betaal je ongeveer € 2,99 voor een bakje van 225 gram. Ingrediënten: Mamma Ferretti (water, HAVER, quinoa, witte kool, venkelzaad), plantbereiding (zetmeel, cichorei vezels, aardappeleiwitten), zonnebloemolie met hoog oliezuurgehalte, lijnzaadolie, zout, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, plantaardig stremsel, plantaardig zuursel.

Qua vorm en structuur doet het denken aan ricotta, maar over de smaak ben ik iets minder positief. Hoewel het er echt niet in zit, denk ik er steeds kokos in te proeven. Eenmaal opgewarmd in de pasta, is dat smaakje minder dominant en vind ik het geen probleem. Maar dan heb ik er een ander issue mee, ricotta blijft vaak nog een beetje brokkelig en geeft daarmee wat structuur aan je gerecht, maar deze vegotta smelt helemaal weg in je saus. In de pasta zie je er daardoor helemaal niets van terug.

Maak voor dit gerecht je eigen vegan ricotta op basis van cashewnoten (recept van plantbased Dennis) als je die grove structuur van ricotta ook het liefst in je gerecht terugziet, of vervang de vegotta door je favoriete plantaardige roomkaas wanneer je gewoon een romige pastasaus wilt maken.

Koemelkvrije pasta

Pasta wordt gemaakt van tarwemeel en water, en soms ook met ei. Melk wordt in principe niet gebruikt om pasta te maken. Spaghetti, macaroni, tagliatelle, penne, fusili, orzo en nog veel andere soorten kun je daarom bijna altijd zonder problemen eten, maar check voor de zekerheid de verpakking.

Let bij het kopen van pasta wel even extra op met gnocchi en verse en gevulde pasta’s zoals ravioli, tortelloni, etc. Verse pasta’s kunnen vaak wel, maar let op met ei als dat een probleem voor je is. Gevulde pasta’s zijn eigenlijk allemaal uitgesloten omdat ze altijd iets van kaas bevatten. Tenzij je de handen weet te leggen op een vegan variant. Gnocchi (vers en lang houdbaar) heb ik gezien mét en zonder melk dus deze check ik altijd dubbel.

Veel vaker dan de pasta zelf, is juist de pastasaus bepalend voor het kunnen eten van een pastagerecht. Eet je in een restaurant dan kun je ervan uitgaan dat alle pasta’s met roomsauzen in ieder geval niet geschikt zijn. Pasta’s met rode sauzen kunnen vaak wel, maar vraag even na of er geen boter, room of kaas in is gebruikt.

Mag je geen melk én geen gluten?

Glutenvrij en melkvrij koken? Kies voor een glutenvrije pasta om dit gerecht glutenvrij te maken. De pastasaus met pompoen en spinazie is van zichzelf vrij van gluten. Welke soort pasta je neemt, maakt voor dit gerecht niet zoveel uit, dus kies een pasta waar je goede ervaringen mee hebt. Sommige glutenvrije pasta’s worden vrij slap of heel plakkerig na het koken, een pasta die wat stevigheid behoud is bij dit gerecht wel fijner.

  • Glutenvrije & melkvrije soorten pasta Albert Heijn v.a. ~ € 1,12
    Bij AH kun je redelijk makkelijk filteren op meerdere soorten dieet en dat is fijn zoeken. Naast bekende glutenvrije merken heeft AH nu ook eigen huismerk producten. Net als de grote merken zijn ook deze producten niet altijd glutenvrij én melkvrij, maar als je op de gelinkte pagina nog het filter veganistisch aanklikt, zit je in ieder geval goed qua melk en gluten.
  • Glutenvrije pasta Jumbo – v.a. ~ € 1,12
    Bij Jumbo kun je bij de pasta’s niet zo goed filteren op producten die melk bevatten. Waarschijnlijk omdat het er in dit geval niet inzit. Maar omdat glutenvrij niet automatisch ook melkvrij is, het etiket even extra checken.
  • Glutenvrij bij Ekoplaza v.a. ~ € 1,79
    Ekoplaza heeft een ruim assortiment glutenvrij pasta’s die melkvrij zijn en/of veganistisch. De zoekfilter lijkt alleen niet zo praktisch te werken, dus filter op glutenvrij of melkvrij/lactosevrij en bekijk dan de ingrediënten van de pasta die je lekker lijkt.
  • Glutenvrije pasta bij Plus v.a. ~ € 2,59
    Ook bij Plus is het een beetje lastig zoeken, maar ze hebben het wel. Meer pasta dan je via deze link vind. Kijk in de winkel in het schap met glutenvrije voeding / dieetvoeding en check voor de zekerheid ook de verpakking of het ook echt melkvrij (en/of eivrij) is.

Melkvrije Parmezaanse kaas of een crunchy bite?

Ben je een fervent liefhebber van parmezaanse kaas of geraspte pecorino over je pasta. Kijk eens in het vegan kaasschap of jouw supermarkt misschien een vegan pecorino heeft. Dat geeft net een lekkere extra hartige/zoute smaak aan de pasta. Is deze kaas er niet dan kun je voor de smaak eens proberen om edelgistvlokken over je pasta te strooien. Deze geven een vergelijkbare hartige smaak en kun je in de meeste grote supers kopen. Liever een extra crunch? Zet een extra schaaltje op tafel met wat gehakte (ongezouten) cashewnootjes of geroosterde pijnboompitjes.

Andere pasta recepten

Wel trek in pasta, maar niet in pompoen? Misschien is deze pastasalade met zalm en sperziebonen iets voor jou.

Pasta met pompoen, spinazie en vegan ricotta

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 25 min

Equipment

  • 1 grote pan
  • 1 middelgrote pan
  • 1 Koekenpan

Ingrediënten

  • 350 gram (glutenvrije) penne
  • 450 gram pompoen in blokjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 knoflooktenen
  • ½ citroen geperst
  • 125 gram vegan ricotta
  • 150 gram verse (baby)spinazie

Instructies

  • Zet een ruime pan water op het vuur voor de pasta en breng aan de kook.
  • Schil de pompoen en snijd in blokjes van ong. 2 cm. Doe de pompoenblokjes in een pan en vul deze met water totdat de pompoenblokjes net onder water staan.
  • Breng de pompoenblokjes aan de kook en laat 5 minuten koken totdat ze zacht beginnen te worden, maar nog wel een beetje stevig zijn. Dit kan iets langer duren als je bevroren pompoenblokjes gebruikt. Giet de pan af en laat de blokjes staan tot gebruik.
  • Voeg dan de pasta toe aan het kokende water en kook het aantal minuten zoals volgens de verpakking nodig is.
  • Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen, pers de knoflook uit en pers de halve citroen.
  • Bak de rode ui in een beetje olijfolie op een laag vuur circa 3 minuten totdat deze zacht is geworden. Voeg dan knoflook en pompoenblokjes toen en bak ongeveer 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg als laatste de spinazie toe en bak mee totdat deze helemaal geslonken is.
  • Giet de pasta af en doe terug in de pan. Meng er de ricotta en het citroensap doorheen en voeg tenslotte het pompoenspinaziemengsel toe. Warm het geheel nog even op in de pan en voeg peper en zout toe naar smaak.

Notities

Tip

Geef je pasta nog een hartige of crunchy bite door grof gehakte cashewnootjes of geroosterde pijnboompitjes toe te voegen. 
More cheeeese?
Check je supermarkt voor vegan pecorino of geraspte vegan mozzerella en bestrooi je pasta hiermee naar smaak 🙂
calorieën: 438kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Australie, Nederland
Trefwoord: eivrij, glutenvrij, hoofdgerecht, koemelkvrij, lactosevrij, melkvrij, notenvrij, pasta, pompoen, spinazie, suikervrij, vegan, vegan kaas, vegetarisch, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 438kcal | Koolhydraten: 75g | Proteïne: 9.6g | Vet: 10.5g | Verzadigd vet: 1.1g | Meervoudig onverzadigde vetten: 0.45g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 2.75g | Natrium: 0.1mg | Kalium: 5.6mg | Suiker: 1.5g | Vitamine C: 0.4mg | Calcium: 2.5mg | Magnesium: 0.35mg | Fosfor: 2.1mg

Dit recept gemaakt?

Heb je dit recept gemaakt of ben je van plan het te maken? Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt en hoe het bij jou is gelukt. Laat je het me weten in de comments? Of tag @milkfreeacademy op Instagram, lijkt me leuk om van je te horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close