Vegan cheesecake van cashewnoten (no bake)

291

Deze no bake vegan cheesecake met aardbeien is een taart die je absoluut geproefd moet hebben. Zelfs als je geen koemelkallergie of lactose intolerantie hebt en zeker ook voor non-vegans, want al met al, is dit in feite een heel luxe taartje! Romig, stevig, zoet, fris, alles smaken die je van een cheesecake verwacht zitten erin. Alleen de zuivel, eieren en andere dierlijke ingrediënten zijn eruit weggelaten en vervangen door onder andere noten. Bovendien is deze cheesecake daardoor ook nog eens glutenvrij.

Vegan cheesecake voor alle gasten op het feestje

Deze cheesecake is een oudere klassieker van mijn vorige foodblog. Wat was ik blij toen ik deze taart ontdekte. Vegan vriendin blij, man blij én de rest van het feestje ook blij. Ik vertelde verder niemand dat dit een vegan taart is en van alledrie de taarten, ging deze cheesecake als enige schoon op.

Deze vegan cheesecake met aardbeien, was mijn allereerste vegan taart die ik jaren geleden speciaal maakte omdat we een veganistische vriendin op bezoek kregen. Hoewel 100% plantaardig eten me op dat moment een onmogelijke uitdaging leek, was een vegan taart maken
een op het lijf geschreven uitdaging. Daarbij was dit meteen een perfecte taart voor de melkvrije man, want ook die had al jaren geen cheesecake meer op. Wist ik toen veel hoe onze wereld er nu 7 jaar later uit zou zien.

Melkvrij, eivrij en glutenvrij

Een cheesecake bodem wordt vaak gemaakt van fijngekruimelde koekjes met gesmolten boter of een ander soort vet. Bij dit recept niet. Door een bodem van fijngehakte dadels en amandelen te maken, kun je de cheesecake glutenvrij maken. Daarmee is deze taart geschikt voor echt bijna alle gasten op het feestje. De enige mensen die dit taartje beter overslaan is mensen met een notenallergie of diabetes. De suiker is in deze taart vervangen door dadels en en ahornsiroop, maar ook deze suiker heeft invloed op je suikerspiegel.
Benieuwd naar meer glutenvrije taarten zonder melk/lactose? Kijk dan eens bij OhMyPie, ik heb gezien dat zij prachtige glutenvrije broden en taarten maakt.

Vegan = healthy?

Mocht je door de ingrediënten twijfelen of de taart té ‘healthy‘ voor je is? Nou niet doen, nergens voor nodig! Deze vegan cheesecake bevat dan geen zuivel en geen geraffineerde suikers en granen, maar is dankzij de noten, siroop, dadels en kokosmelk best een caloriebom. Niks om je zorgen over te maken, dat doen we ná het weekend wel weer. Bovendien.. je hoeft de taart natuurlijk niet meteen en niet helemaal in je eentje op te eten, want je kunt hier zeker met 10 personen van eten.

Recept voor een no bake glutenvrije vegan cheesecake met aardbeien.
Lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij, eivrij, zuivelvrij

Bereiding cheesecake

De bereiding van van deze cheesecake is wel even een dingetje. Voor het maken van deze taart heb je geen oven nodig, maar wel wat ruimte in de vriezer. De vulling heeft wat tijd nodig om weer vast te worden. Nadat de taart gereed is zet je deze nog vier uur weg in het vriesvak. Haal deze een kwartiertje voor serveren uit de vriezer en je hebt een perfect lekker vers taartje op tafel. Ook na het ontdooien blijft de taart vrij stevig.

Taart aansnijden

Snijd de cheesecake vast in puntjes als het nog net niet helemaal ontdooid is. Dan kun je er mooie strakke taartpunten uit snijden. Als de taart wat zachter wordt, worden de taartpunten al snel wat rommeliger. De textuur van de taart is wel zachter en fijner als het helemaal ontdooid is. Na het ontdooien kun je de taart nog 1 á 2 dagen in de koelkast bewaren. Maar laat je neus en smaak je leiden als het een dagje langer wordt. Ruik en proef daarna gewoon of de taart nog lekker is.

Meer taartrecepten zonder melk?

Niet zo veel tijd voor een taartje? Heb je niet zoveel tijd, overweeg dan deze luchtige appelcake of deze vegan kokoscake met frambozen.

Vegan cheesecake aardbeien

Porties 10 personen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd in vriezer 4 uur

Equipment

  • blender
  • springvorm Ø 20 – 24 cm
  • vriezer

Ingrediënten

Bodem

  • 250 gram ontpitte gedroogde dadels
  • 225 gram ongebrande amandelen (gepeld)

Vulling

  • 400 gram ongebrande cashewnoten
  • 120 ml citroensap (sap van ong. 2 citroenen)
  • 160 ml gesmolten kokosvet
  • 300 ml kokosmelk
  • 250 ml agavesiroop er gaat bijna een heel flesje in, bewaar 1 el voor de topping!
  • 1 vanillepeul

Aardbeientopping

  • 275 gram aardbeien
  • 1 el agavesiroop

Instructies

  • Laat de cashewnoten bij voorkeur een nacht, maar minimaal 6 uur weken in een kom met ruim water.

Bodem

  • Week de dadels 10 minuten in warm water en laat daarna goed uitlekken. Hak de dadels in een keukenmachine fijn tot een dikke pasta. Schep de pasta in een aparte kom.
  • Doe de amandelen in de keukenmachine en hak in fijne stukjes. Schep de dadelpasta terug in de mixer bij de amandelen en mix een paar keer totdat de dadels en amandelen aan elkaar plakken en een bal begint te vormen.
  • Schep de amandel-dadelpasta in de taartvorm en druk plat tot een egale bodem.

Vulling

  • Laat de cashewnoten uitlekken en voeg ze dan samen met citroensap, kokosvet, kokosmelk en agavesiroop in de blender. Zet de blender aan op lage snelheid en voer langzaam op. Blend alles tot een gladde crème zonder zichtbare stukjes noot.
  • Schrap de vanillezaadjes uit de peul en meng op een lage stand van de blender door de cashewnotencrème. Schenk de cashewnotencrème op de bodem, zet de taart tijdelijk weg in de vriezer en maak intussen de aardbeientopping.

Topping

  • Maak de blender schoon en doe er dan de aardbeien en agavesiroop in. Mix tot een gladde saus, schenk over de cashewnotencrème en smeer een beetje uit tot een gladde egale laag.
  • Zet weg in de vriezer voor tenminste vier uur en haal de taart minstens 15 minuten voor het aansnijden uit de vriezer.

Notities

(gebruik bij een kleinere bakvorm een hogere vorm dan de standaardhoogte voor een springvorm)
calorieën: 715kcal
Gang: gebak, Taart
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: aardbeien, cheesecake, eivrij, fruit, koemelkvrij, melkvrij, taart, toetje, vegan, vegetarisch, zomer, zuivelvrij

Nutrition

Caloriën: 715kcal | Koolhydraten: 48g | Proteïne: 14g | Vet: 50g | Verzadigd vet: 1.8g | Enkelvoudig onverzadigde vetten: 10g | Vezels: 2.3g | Suiker: 37g

Dit recept gemaakt?

Heb je dit recept gemaakt of ben je van plan het te maken? Ik ben heel benieuwd wat je van dit recept vindt en hoe het bij jou is gelukt. Laat je het me weten in de comments? Of tag @milkfreeacademy op Instagram, lijkt me leuk om van je te horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
Milkfree Academy © Copyright 2021. Alle rechten voorbehouden.
Close